Biliminsanları Okyanusların uzak bölgelerinde karbondioksit ölçümleri  yapabilmek için yeni bir enstrüman geliştirdi.

Exeter Üniversitesi ve Ulusal Oşinografi Merkezi tarafından oluşturulan CaPASOS (Hava ve Yüzey Okyanus Sensöründe kalibre edilmiş pCO2) insansız robotlu teknelerde Güney Okyanusu da dahil olmak üzere Okyanuslarda uzak yerlere nakledilecek.

Sensörler gemilerle dünyanın birçok yerinde veri toplamaktadır, ancak bazı okyanuslarda zor koşullar - özellikle kışın - gemilerin ulaşamadığı bölgelerde bu robotlar ölçüm yapabilecek. 

Geçen hafta açıklanan Doğal Çevre Araştırmaları Konseyi'nden Exeter'in projesine bir bölümü 521.000 £ ödül kazandı.

Exeter Üniversitesi'nden Profesör Andrew Watson, "İklim değişikliği büyük oranda fosil yakıtları yakmakla sağlanıyor ancak serbest bırakılan karbon dioksitin sadece yarısı atmosfere gidiyor. Karbondioksitlerin diğer yarısı absorbe ediliyor . Okyanusa göre "bitki örtüsü " ve" karbondioksitler " in eşit miktarda olduğu düşünülüyor. Kışın Güney Okyanusu için neredeyse hiç veri yok ve bu, karbon dioksit alımında özellikle önemli olduğunu düşündüğümüz bir bölge".dedi.

"Okyanus alımı iklim değişikliğini yavaşlatıyor - intenet araştırmasının odak noktası ve bu büyük değer taşıyor- fakat bu süreç aynı zamanda okyanus asitleşmesine de neden oluyor.

20 yılı aşkın süredir gemi tabanlı CO2 sistemlerini çalıştırmada önemli bir tecrübeye sahip Exeter Üniversitesi'nin ve bu projede çalışan ekibi ise Profesör Watson, Mike Boniface, Dr Ute Schuster, Dr Witek Tatkiewicz ve Jessica Thorn.


Editör: TE Bilişim