Donanmasını sokmak isteyen ABD, Montrö'den kaynaklanan hakları olduğunu savundu
Karadeniz ısrarı
Ankara ile Washington arasındaki Karadeniz gerilimi büyüyor. Hükümetin, Karadeniz'de NATO donanması kurulmasına ilişkin konuyu ABD ile masaya yatırdığı ortaya çıktı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, Montrö Antlaşması'nın, uluslararası bir su olan Karadeniz'e askeri güç girmesi konusunda açık olduğuna dikkat çekerek ''Biz, Karadeniz'in uluslararası sularda bulunmasından kaynaklanan haklarımızdan yararlanmak istiyoruz'' diye konuştu.
Wilson, doğrudan Türkiye'den ''Donanmamızı Karadeniz'e sokalım'' isteminde bulunmadıklarını söyledi. Ancak ABD'nin bu istemini NATO'ya sunduğu bildiriliyor. Ankara, boğazlardan herhangi bir savaş gemisi geçmesi durumunda, Rusya'nın da aynı istemde bulunacağını ve Montrö Antlaşması'nın delineceğini belirtiyor. Rusya da NATO'nun bölgede yeni bir güç oluşturmasına karşı çıkıyor.
Büyükelçi Ross Wilson Washington'ın, 'Montrö'den kaynaklanan hakları bulunduğunu' söyledi
ABD: Karadeniz hakkımız
*"Montrö Antlaşması oldukça açık. Ve biz Karadeniz'in uluslararası sularda bulunmasından kaynaklanan haklarımızdan yararlanmak istiyoruz" görüşünü dile getiren ABD Büyükelçisi, ''Yani gerektiğinde gemilerimiz buraya girebilir'' dedi.
Ankara ile Washington arasındaki Karadeniz gerilimi büyüyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson , Karadeniz'de ABD'nin de hakkı olduğunu savunurken, ''Montrö Antlaşması oldukça açık. Biz de Karadeniz'in uluslararası sularda bulunmasından kaynaklanan haklarımızdan yararlanmak istiyoruz'' dedi. Hükümetin, Karadeniz'de NATO donanması kurulmasına ilişkin konuyu ABD ile masaya yatırdığı ortaya çıktı.
Bulgaristan milli gününde Cumhuriyet 'e bilgi veren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, Türkiye ile ABD'nin Karadeniz'de çok sayıda ortak çıkarı bulunduğunu söyledi. Özellikle terorizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile ekonomik konularda Ankara ile Washington arasında ortak çaba bulunduğuna dikkat çeken Wilson, Akdeniz'de de ''Akdeniz Ortak Girişimi'' bulunduğunu anımsattı.
Karadeniz'de de bu ortak girişim doğrultusunda bir çalışma yapmak istediklerini kaydeden Wilson, buna karşın doğrudan Türkiye'den ''Donanmamızı Karadeniz'e sokalım'' isteminde bulunmadıklarını söyledi. Ancak ABD'nin bu istemini NATO'ya sunduğu bildiriliyor.
Wilson, Montrö Antlaşması'nın Karadeniz'e askeri güç girmesi konusunda açık olduğuna da dikkat çekerken, bu denizin uluslararası bir su olduğunu söyledi. Wilson, ''Montrö Antlaşması oldukça açık, bazı haklar tanıyor. Ve biz Karadeniz'in uluslararası sularda bulunmasından kaynaklanan haklarımızdan yararlanmak istiyoruz'' diye konuştu.
Türkiye ile ABD arasında Karadeniz'de halen istihbarat işbirliği bulunduğuna da dikkat çeken Wilson, ''Yani gerektiğinde gemilerimiz buraya girebilir. Ancak bizim istediğimiz, gemilerimizi Karadeniz'e doğrudan sokalım değil. Bizim istediğimiz daha çok istihbarat yönünde'' değerlendirmesini yaptı.
'Masaya yatırdık'
Wilson, konuyu hükümet ile masaya yatırdıklarını da vurgularken şöyle konuştu: ''Bu konuyu Türk yetkililerle uzun uzun masaya yatırdık. Dediğim gibi Türkiye'den 'Gemilerimizi Karadeniz'e sokalım' diye doğrudan bir talebimiz yok. Açıkçası şu anda Karadeniz'de gemimiz var mı yok mu, onu da tam bilemiyorum.''
Wilson, Türkiye'nin konu ile ilgili olarak ne yanıt verdiği sorusu üzerine ise ''Türkiye'nin yanıtının ne olduğunu bana değil hükümete sormanız gerekiyor'' dedi.
Kaynak: CUMHURİYET Gazetesi/Mahmut GÜRER