Avrupa Komisyonu, karanlık filo olarak bilinen ve AB kara sularından geçen gemilere karşı yeni bir önlem daha aldı. Gemi İzleme Direktifi'nde yapılan değişiklikle, artık yalnızca Avrupa Birliği limanlarına uğramayan ama AB sularından geçen tüm gemilerden de sigorta bilgisi istenecek.
Komisyon, bu düzenlemeyle "bölgemizde faaliyet gösteren tüm gemilerin uygun şekilde sigortalanmasını zorunlu kılarak, AB’nin denizcilik faaliyetlerini izleme ve gerekirse inceleme kapasitesini güçlendirdiğini, sigortasız veya güvensiz gemilerin oluşturduğu risklere karşı önlem alındığını" belirtti.
Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Direktörü Magda Kopczyńska, “Bu, hedefe yönelik ama büyük etkisi olabilecek bir önlem. AB kıyı devletlerinin hazırlık seviyesini artırıyor,” dedi.
Geçen yıl sonunda yaptırım uygulanan gemi sayısı 1.000’i aşarken, S&P Global Market Intelligence verileri bu gemilerden 800’ünün sigortasının teyit edilemediğini ortaya koydu. Üstelik bu yaptırımlı gemilerin ortalama yaşı 21 ve bu da dünya ortalamasından 8 yıl daha yaşlı. Bu durum, karanlık filo olarak anılan bu yapının çevresel felaketlere neden olabileceğine dair endişeleri artırıyor.
Rusya’nın yaşlı gemilerinden oluşan karanlık filosunun yol açtığı çok sayıda çevre felaketinin eşiğinden dönülmesi ve bazı gemilerin demir atarken deniz altı kablolarını koparması gibi olaylar sonrası, Avrupa ülkeleri riskleri azaltmak için harekete geçti.
Bu kapsamda çok sayıda gemiye yaptırım uygulanırken, NATO ve bazı Baltık ülkeleri de Ocak ayından bu yana "Baltic Sentry" adlı bir deniz operasyonu yürütüyor. Bu operasyonla deniz altı saldırıları engellenmeye çalışılıyor.
Şubat ayından bu yana Danimarka Denizcilik Otoritesi, ülkenin kuzey ucundaki Skagen bölgesinde demirleyen yüksek riskli tankerleri liman devleti kontrolüne tabi tutuyor.
Ayrıca bu yıl, İngiltere liderliğinde faaliyet gösteren Ortak Sefer Gücü (JEF), deniz altı altyapıya yönelik tehditleri izlemek ve Rusya'nın karanlık filosunu takip etmek için gelişmiş bir tepki sistemi devreye aldı. "Nordic Warden" adlı deniz operasyonu, gemilerin konum verisini yayınlayan Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) gibi kaynaklardan elde edilen verileri yapay zekâ ile analiz ederek bölgelere giren her geminin risk düzeyini hesaplıyor.
Bu ayın başlarında Estonya makamları, 18 yaşındaki bir tankeri sahte bayrak taşıdığı gerekçesiyle alıkoydu. Bu olay, bir Baltık kıyı devletinin Rusya’nın karanlık filosuna karşı bu şekilde müdahalede bulunduğu ilk örnek olarak kayda geçti.
Yorumlar
Kalan Karakter: