Amerika Birleşik Devletleri, İran petrol endüstrisine yönelik “maksimum baskı” politikasını sürdürüyor. Washington D.C.’deki ABD Bölge Mahkemesi’ne yapılan yeni bir sivil el koyma başvurusu kapsamında, İran petrol satışlarından elde edilen 47 milyon dolara el konulması talep edildi.
Bu hamle, ABD’nin uzun süredir hedef aldığı, Hong Kong merkezli Triliance Petrochemical Co.’ya yönelik devam eden yaptırım kampanyasının bir parçası. İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Almanya’da şubeleri bulunan Triliance’ın, İran rejiminin petrokimya sektörüne destek sağlayan bir paravan şirket olduğu belirtiliyor.
Triliance, Ocak 2020’de ABD tarafından yaptırım listesine alınmıştı. Şirketin, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü (IRGC-QF) ve onun desteklediği terör gruplarına finansman sağladığı öne sürülüyor. ABD, 2019 yılında Triliance’ın petrol sevkiyatlarını Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’e yönlendirerek, satıştan elde edilen milyonlarca doları İran’a aktardığını ve bu işlemlerde İran menşeli petrolün kaynağını gizlemeye çalıştığını bildirdi.
Bugün açılan dava, 2022-2024 yılları arasında İran petrol ürünlerinin taşınması, depolanması ve satışı için oluşturulan karmaşık bir planı detaylandırıyor. ABD’li savcılar, İran’ın Avrupa pazarına petrol satışı yaparak burada talep yaratmaya çalıştığını ileri sürdü.
ABD Başsavcısı Edward Martin, İran’ın yaptırımlardan kaçınmasını "tankerlerle bir kabuk oyunu oynamak kadar kolay olmadığını" göstermek amacıyla bu davayı açtıklarını belirtti. Dava dosyasında, Ocak 2022’de İran’dan yaklaşık bir milyon varil petrol yüklendiği ve ABD tarafından daha sonra yaptırım listesine alınan bir tankere aktarıldığı öne sürülüyor.
ABD, petrolün İran’dan ayrıldıktan sonra üç gemi değiştirdiğini ve nihayetinde Hırvatistan’da depolandığını tespit etti. Triliance ile bağlantılı şirketlerin, belgeleri tahrif ederek ve gemilerin AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi) sinyallerini manipüle ederek petrolün Malezya menşeli gibi gösterildiği iddia ediliyor. Ayrıca, depolama ücretlerinin ABD finans kurumları aracılığıyla ABD dolarıyla ödendiği ve bu işlemlerin İran petrolüyle bağlantılı olduğu bilinmesi halinde reddedileceği ifade ediliyor. ABD, nihai satıştan elde edilen 47 milyon dolarlık gelire el koymayı planlıyor.
Bu, ABD’nin Triliance’a ve petrol satışlarından elde edilen gelirlere yönelik ilk müdahalesi değil. Kasım 2024’te Washington D.C.’deki mahkeme, Triliance ile bağlantılı yaklaşık 12 milyon dolara el konulmasına karar vermişti. ABD’li yetkililer, 2020 yılında Triliance ile bağlantılı bir dizi para transferini tespit etmişti. 2022’de ise ABD, Triliance ile çalışan petrol üreticilerini hedef almıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: