Geçen hafta Kuzey Carolina'da yaptığı bir konuşmada Başkan Donald Trump, ABD'nin yakında Sahil Güvenlik için 40 büyük buzkıran siparişi vereceğini ve Kanada'nın bu anlaşmaya dahil olmak istediğini söyledi.
Trump'a, ABD'nin Britanya ile ticaret ilişkileri hakkında bir soru sorulduğunda, Kanada'nın neden 51. eyalet olması gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.
ABD, Kanada'ya ticaret açıkları yüzünden çok para kaybediyor, dedi ve Kanada'nın ABD'ye katılmasının, Kanadalılar için daha düşük vergiler (ve ABD tarifesi olmaması) anlamına geleceğini belirtti. "Kanada'ya bu kadar para ödüyoruz, halbuki biz — biz bunu kendimiz kullanabiliriz, değil mi? Bakın, yaklaşık 40 büyük buzkıran siparişi vereceğiz. Büyükler. Ve birdenbire Kanada bu işin içinde olmak istiyor. Ben de diyorum ki, 'Bunu neden yapıyoruz?'" dedi.
Trump. "Yani, eğer onlar bir eyaletse bunu yapmak hoşuma gider ama bir uluslarsa bunu yapmak hoşuma gitmez... Kanada'nın 51. eyalet olmasını çok isterim."
ABD Sahil Güvenliği, şu anda Polar Security Cutter programı için Kongre'den üç gemi siparişi alacak fonlara sahip.
İlk gemi, yıllarca süren gecikmelerin ardından geçen Aralık ayında onaylandı ve program, maliyet aşım sorunlarıyla karşı karşıya. Hizmetin son buzkıran çalışması, mevcut programa ek olarak en az üç orta büyüklükte buz kırıcıya ihtiyaç duyulduğunu önerdi ve Büyük Göller bölgesindeki buzkıran filosu da yaşlanmaya devam ediyor.
Şu anda, hizmetin deniz filosunda bir ağır buzkıran, bir orta büyüklükte buzkıran - her ikisi de yaşlanıyor - ve bir "köprüleme stratejisi" buzkıranı var; bu, ilk Polar Security Cutter teslim edilene kadar boşlukları dolduracak ticari bir dönüşüm. Kanada, ABD'nin buzkıran hedefleriyle daha önce de ilişkiliydi.
Geçen yıl, önceki yönetim altında, ABD, Kanada ve Finlandiya, ICE Pact (Buzkıran İşbirliği Girişimi) adıyla bir buzkıran teknoloji transferi başlattı. Finlandiya'nın Helsinki Tersanesi, Rusya dışında buzkıran inşasında tanınan liderdir ve yakın zamanda Kanada'nın "program buzkıranı" sözleşmesini elinde bulunduran Davie tersanesi tarafından satın alındı. Davie, doğru tersane ortağını bulduğunda, uluslararası pazar için buzkıran üretmek üzere ABD'deki bir tesise yatırım yapmayı taahhüt etti.
Üç ülke o dönemde yaptıkları açıklamada."Bu, benzer görüşlere sahip ülkelerin, Arktik ve Antarktik bölgelerinde barış ve istikrarı sürdürmek için uluslararası kuralları, normları ve standartları destekleme kapasitesini sağlamaktır," demişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: