ABD yönetimi, tüm yabancı üretim otomobillere %25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını dün resmen doğruladı. Bu kararın, son aylarda çok yıllık rekor seviyelerden düşüş gösteren otomobil taşıma navlun fiyatları üzerinde ek baskı oluşturması bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni gümrük vergisinin, ertesi gün itibarıyla otomobil ithalatçılarından tahsil edilmeye başlanacağını duyurdu. Otomobil parçalarına yönelik vergilerin ise Mayıs ayı veya daha sonraki bir tarihte uygulanacağı bildirildi.
"Otomobil satışları halihazırda zayıflıyordu ve satış büyümesi son aylarda durağan seyrediyordu. Bu tarife, durumu daha da kötüleştirecek" diyen Fearnleys Securities hisse araştırmacısı Fredrik Dybwad, ABD’de satılan araçların neredeyse yarısının ithal olduğunu ve ithalatçıların %25 ek maliyetle karşılaşmasının satışları olumsuz etkileyeceğini belirtti. "ABD’ye yapılan araç sevkiyatının azalmasını, bunun da deniz taşımacılığı hacimlerini ve otomobil taşıyıcılarının kazançlarını olumsuz etkilemesini bekliyoruz" dedi.
Geçtiğimiz yıl deniz yoluyla ABD’ye en fazla otomobil ihraç eden ülkeler:
📌 Güney Kore: 1.5 milyon araç
📌 Japonya: 1.3 milyon araç
📌 Avrupa Birliği: 0.9 milyon araç
📌 Diğer ülkeler: 0.2-0.3 milyon araç
(Meksika ve Kanada hariç)
Toplam deniz aşırı araç ticareti 24.5 milyon seviyesindeyken, uzun mesafe otomobil ticareti yaklaşık 15 milyon olarak gerçekleşti.
Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) hisse araştırmacısı Jon Nikolai Skåland, ABD ithalatının küresel deniz aşırı otomobil ticaretinin %16’sını ve uzun mesafe otomobil ticaretinin %26’sını oluşturduğunu belirtti. %25 oranında bir daralma yaşanması durumunda, küresel deniz aşırı ticaretin %4-7 oranında küçülebileceğiniöngördü.
Bu durumun roro gemi operatörleri için olumsuz bir gelişme olduğunu belirten Skåland, piyasa dengesinin zayıflayabileceğini ve şirketlerin mevcut sözleşmelerinde risk oluşturabileceğini söyledi.
Clarksons Research tarafından Cuma günü yayımlanan bir raporda ise, "Otomobil taşıma piyasası, 2022-2024 yılları arasında olağanüstü güçlü bir dönem geçirdikten sonra zayıflama sürecine girdi. Filo büyümesi hızlanırken, talep büyümesi yavaşlıyor" ifadeleri yer aldı.
Son yıllarda yatırımların sınırlı olduğu otomobil taşıyıcıları, son dönemde büyük bir filo yenileme sürecine girdi. Sektör, şu anda en yüksek sipariş-defter oranlarından birine sahip ve bu yıl ve gelecek yıl için yoğun teslimat programına hazırlanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: