Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.Ortaklık haklarının veya hisselerinin satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması
Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.
Ortaklık haklarının veya hisselerinin satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.
Bir takvim yılında elde edilen değer artış kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.800 Türk Lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur.
Hâsılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı değerleme ile ilgili hükümlere göre tayin ve tespit olunur.
Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.
Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde itibari değer iktisap bedeli olarak kabul edilir.
Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsü´nce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.
Bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.
"Toptan eşya fiyatları genel endeksi" ibaresi "üretici fiyatları genel endeksi" ve "TEFE" ibaresi "ÜFE" olarak uygulanır."
Anonim şirkete ait hisse senetlerinin ilk iktisap tarihinden itibaren iki yıllık süre dolmadan satılması halinde satıştan elde edilecek kazancın vergilendirilmesi gerekmekte olup, anonim şirketin hisse senedi çıkarmaması durumunda ise süre şartına bağlı olmaksızın satıştan elde edilecek kazancın değer artışı kazancı olarak vergilendirilecektir.
Buna göre, söz konusu hisse senetlerinin satış tutarından, iktisap bedeli ile elden çıkarma tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen üretici fiyatları genel endeksindeki artış oranının (ÜFE) uygulanması suretiyle bulunacak maliyet bedeli ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve uhdenizde kalan giderler ile ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunacak tutarın 6.800 YTL’yi aşması halinde, aşan kısmın değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.