Ata'nın yatı dünya dördüncüsü
Dünyanın en saygın yat dergilerinden 'Power&Motoryacht' dergisi, Savarona'yı 'Dünyanın En Büyük Dördüncü Yatı' seçti.
Derginin her yıl yaptığı araştırmada Savarona, 124 metrelik boyu ve süper lüks iç tasarımı ile sıralamada dördüncü oldu. Dünyanın en büyük yatı ise Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Sultan bin Abdul Aziz’e ait Bremen yapımı 140 metre uzunluğundaki 'El Salamah' seçildi. 140 metre uzunluğundaki yat 96 lüks odası ve içinde kullanılan malzemelerle göz doldurdu.
'El Salamah'ın ardından ikinci sırayı Bremen yapımı olan ve Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve yöneticisi Larry Ellison'nun 138 metre uzunluğundaki 'Rising Sun' adlı yatı aldı. Şu anda satılık olan yata 200 milyon dolar veren sahip olabilecek.
Sıralamada üçüncü sırayı ise 126 metre uzunluğundaki 'Octopus' adlı yat aldı. Microsoft'un ortağı Paul Allen'e ailt olan yatın içinde kayıt stüdyosu, iki helikopter pisti ve cam tabanlı salon bulunuyor.
İngiliz Chelsea futbol kulübünün sahibi Rus milyarder Roman Abromovich 'Pelorus' ve 'Le Grand Bleu' adlı yatları ilk 10'a girdi.
Dergi, her yıl yapılan sıralama ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Zenginler paralarını denize ve yatlara yatırmayı seviyor. Her biri servet değerinde olan bu yatlar lüks ev konforunu aratmıyor. Dünyada her dalda ismi bulunan bir ünlünün böyle bir mega-yatı oluyor. Siparişleri verilen başka ultra -lüks yatlar ise denize inmeyi bekliyor.
SAVARONA İÇİN 425 İŞÇİ ÇALIŞTI
1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı ancak armatör Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı ve Savarona’yı önceki görkeminden daha iyi bir hale kavuşturmak için çok çaba isteyen yeniden döşeme işine başladı.
İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı. Toplam restorasyon bedeli yaklaşık 25 milyon dolar kadardır.
Savarona’nın içinde Atatürk’ün kütüphanesi ve yatak odasıyla birlikte 19 suit bulunuyor. Süper lüks döşenen suitlerin bazılarının genişliği 50 metrekareye ulaşıyor. Savarona’nın içinde bulunan Türk Hamamında kullanılan Mermerlerin ağırlığı ise 260 ton dur.
Yatın en geniş salonu başta bulunup ve burası aynı zamanda yemek salonu görevi de görmektedir. Salonda gerçek XV. Lui'ye ait yemek masası ve 12 iskemlesi vardı. Köşede gayet güzel bir şömine ve karşısında antika bir komodin ile siyah orjinal bir etejer bulunuyordu. Hemen bitişiğinde Atatürk'ün kısa bir süre için çalışma odası olarak kullandığı, çok şık ve çok güzel döşenmiş bir bölüm vardı, içinde de yaklaşık 1500 kitaptan oluşan bir kütüphanesi vardı. Yat sahibinin kullanacağı bütün kapı kulpları, banyo muslukları ve diğer madeni aksam, altın kaplama idi.
Tekne safrası civalı olarak yapılarak 90 derece yatmadıkça devrilmemesi sağlanmıştır.
Dünyanın en büyük 100 yatı araştırmasında ilk 10 sırayı şu yatlar aldı;
1- El Salamah (140m.)
2- Rising Sun (138 m.)
3- Octopus (126 m.)
4- Savarona (124 m.)
5-Alexander (121 m.)
6-A(-) (118 m.)
7-Turama (116 m.)
8-Atlantis (115 m.)
9-Pelorus (115 m.)
10-Le Grand Bleu ( 112 m.)
Dubai Prensi'ne ait olan Al-Salamah dünya üzerindeki en büyük yat olma ünvanına sahip
Yarım futbol sahası büyüklüğündeki Rising Sun sıralamada ikinci sırada
2003 yılında en büyük yat ünvanına sahip Octopus 20 milyon dolara mal olmuş ve yeni listede üçüncü sırada
Gazeteport.com
Yorumlar
Kalan Karakter: