Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM Üye Devletlerini denizcileri kilit işçiler olarak atamaya ve mürettebat değişimini kolaylaştıracak önlemleri uygulamaya çağırdı. Dün kabul edilen kararla birlikte Birleşmiş Milletler, denizde mahsur kalan yaklaşık 400.000 denizcinin durumunu çözmek için acil bir yanıt verilmesi gerektiğini resmen kabul etti.
BM kararı, üye hükümetleri ve paydaşları, IMO'nun ilk olarak Mayıs ayında yayınladığı mürettebat değişikliği protokollerini uygulamaya teşvik ediyor. Protokollerin, hükümetlerin, gemi sahiplerinin, ulaştırma sağlayıcılarının, deniz taşıyıcılarının ve denizcilerin sorumluluğunda sağlam prosedürler geliştirme gerekliliğini doğurduğu söylendi.
IMO Genel Sekreteri Kitack Lim kararı memnuniyetle karşılayarak: “Ne yazık ki, tedarik zincirlerini sürdürmek için hayati öneme sahip yüz binlerce denizci, sözleşmeli sürelerinin ötesinde aylarca denizde mahsur kaldı. Bu, aşırı gerginliğe, yorgunluğa ve bitkinliğe neden oluyor. Umarım bu eylem çağrısı, mürettebat değişikliği krizini çözmek için olumlu bir ivme sağlar. Denizcileri kilit işçiler olarak atamak için adımlar atan ülkelere ve bu zor durumu çözmenin yollarını bulmak için yorulmadan çalışan tüm BM kurumlarına ve endüstri ortaklarına minnettarım. Bu bir insan hakları meselesidir.'' ifadelerini kullandı.
Denizcilere aşı için öncelik verilmeli!
Lim, kilit işçi olarak atanmanın aynı zamanda denizcilerin ve denizcilik çalışanlarının Covid-19 aşıları sağlandığında öncelikli muamele görmelerini sağlaması gerektiğini belirtti.
44 BM üye devleti şu anda denizcileri kilit işçiler olarak sınıflandırıyor!
Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreteri Guy Platten: “Uluslararası Deniz Ticaret Odası, şu anda 44 BM üye devletinin denizcileri kilit işçiler olarak sınıflandırdığının altını çiziyor. Bu çözüm olumlu bir adım olsa da, yapılacak daha çok şey olduğu açık. Artık hükümetler, denizcilerini kilit işçiler olarak sınıflandırılması hususunda diğerlerini ikna etmek için tüm güçlerini kullanmalıdır.'' ifadelerini kullandı.