SİNOP TARİHİ CEZAEVİ'NDE BULUNAN ÇAPAR TEKNESİ SEMPOZYUMDA TANITILDI..
Sinop Tarihi Cezaevi'nde bulunan Çapar Teknesi, Muğla'da gerçekleştirilen 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda tanıtıldı.
07 Haziran 2013 Cuma - TURIZMHABERLERI.COM/ HABER MERKEZİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 27–31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Muğla da organize edilen 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'n da Sinop İl Kültür Müdürü Hikmet Tosun tarafından geçen sene korumaya alınan Çapar teknesinin ilk incelemeler sonucu hazırlanan ön raporu Arkeometri oturumunda duyuruldu.
Sunumda böyle tarihi bir teknenin günümüze kadar var olduğu ve bundan sonra korumaya alınarak teknik, tarihi incelemesinin ve restorasyonunun detaylı olarak yapılıp gemi tekne tipolojisine ve deniz kültürümüze kazandırılacağı anlatıldı.
Tarihi gemi araştırmacısı uzmanı Korhan Bircan sunumunda; Çapar teknesinin “Trabzon Rum imparatorluğu zamanında “ Paraskalmia '' ismiyle kullanılan tekne olduğu ve Trabzon Aya Sofya kilisesi duvarlarına çizilmiş yüzden fazla tekne, gemi çizimi arasında bu tekneye çok benzeyen bir çizimin tekneye ait olabileceği söyledi.
Bircan sunumunda şu bilgileri verdi:
''Paraskalmia adıyla kullanılan tekne, Osmanlı imparatorluğu zamanında da bölgede “ Palaşkerme '' ismiyle kullanıldığı tarihi kayıtlarda ve Osmanlı deniz tarihinde olduğunu biliyoruz, ayrıca bir diğer kaynak Trabzon imparatorluğunun resmi tarihçisi “ Panateros '' da tekneyi hem Rumların hemde Osmanlıların kullandığını o dönemlerde yazmış.
Sinop Ayancık Orman işletmeleri demirbaşı olan Çapar teknesi, kullanıldığı tarihi süreç içinde kendi tekne tipolojisinden bir değer kaybetmeden günümüze kadar gelerek korunmuş en sağlam tekne ve dünyadaki tek Paraskalmia veya Palaşkerme, günümüz ismiyle Çapar teknesidir. Tekneyi yok olmaktan kurtardığı ve deniz Kültürümüze kazandırılması için girişimde bulunan Sayın Hikmet Tosun'a teşekkür ederiz. Ayrıca gemi, tekne arkeolojisi konusunda ilgilenen bizlerin tekneyi inceleme, belgeleme imkanı bulmamız mutluluk verici. '' dedi.
Proje çalışması ve teknenin incelemesi, Şubat ayı içinde Sinop' a gelen İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı uzmanı restoratör-konservatör Uğur Genç ve Tarihi gemi araştırmacısı uzman Korhan Bircan tarafından gerçekleştirildi.
Tekne üzerinde 3 günlük inceleme çalışmasında teknenin yapıldığı ahşap türü ve cins belirlenmesi için örnekler alınmış, belirli konstürüksiyona ait genel detay incelemeleri yapılmıştı. Projenin teknik, tarihsel, incelemesi ile restorasyon ve konservasyon uygulaması sağlanacak bütçeyle bu yaz gerçekleştirilecek. Proje Korhan Bircan, Murat Bircan, Uğur Genç ve Botanik uzmanı Nili Lipshiltz den oluşan ekip tarafından yapılmakta.