Çin'in küresel gemi inşa sektöründeki hakimiyeti giderek güçleniyor ve ikinci sıradaki Güney Kore ile arasındaki önemli farkı açıyor.
Bazıları, Çin Halk Cumhuriyeti'nin gemi inşa sektöründeki bu hakimiyetinin, ABD'deki yeni Donald Trump yönetiminin erken hedefi olabileceği konusunda uyarıyor.
Yüzyılın başında Çin, küresel gemi inşadaki oranı %10'undan daha azını oluşturuyordu. Ancak 10 yıl içinde hem Japonya'yı hem de Güney Kore'yi geride bırakarak dünyanın en iyi gemi inşa eden ülkesi oldu.
Xclusiv Shipbrokers'ın verileri, Çin tersanelerinin bu yılın ilk 10 ayında dört ana sektörde (dökme yük gemileri, tankerler, gaz ve konteynerler) yeni siparişlerde yıllık bazda %17'lik bir artış yaşadığını gösteriyor.
Yunan broker'ın verilerine göre, Çin tersaneleri 2024'te konteyner ve dökme yük gemisi sektörlerine hakim olacak ve toplam konteyner siparişlerinin %90'ını ve toplam dökme yük gemisi siparişlerinin %81'ini güvence altına alacak. Tanker sektörü, Çin tersanelerine verilen siparişlerin %72'siyle onu takip ediyor. Gaz sektöründe Çin, önemli bir %44 paya sahip.
Danish Ship Finance'in verilerine göre Çin şu anda küresel tersane kapasitesinin %42'sini (24 milyon cgt) kontrol ediyor ve bu kapasite 140 tersane arasında dağıtılmış durumda.
Xclusiv'in yakın tarihli bir raporunda "Çin'in gemi yapımındaki hakimiyeti devam edecek" deniyor. Örneğin 2026'da filoya eklenen dökme yük gemilerinin %70'i Çin'de inşa edilecek. Çin'in tanker sektöründeki pazar payının da %67'ye çıkması öngörülüyor
Çin'in gemi inşa sektöründeki sıkı denetiminin, yeni yılda Washington DC'de toplanacak yeni Trump kabinesinde erkenden ele alınması bekleniyor.
Güney Kore tersane hisseleri, Trump'ın Güney Kore tersaneleriyle ilişkileri güçlendirme isteğini açıklamasının ardından geçen hafta toparlandı. ABD gemi inşa sendikaları, Çin devletinden haksız destek aldıkları suçlamasıyla Çinli gemi yapımcılarına karşı cezai işlem uygulanması için aylardır baskı yapıyor.
Aracı kurum Braemar'daki analistler yakın zamanda "Çin emir defterlerine yatırım yapanlar, Trump'ın Çin işletmelerine yönelik sert yaklaşımının tuzağına düşmekten çekineceklerdir" uyarısında bulundu.
Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, gemi inşa soruşturması duyurulduğunda iddiaları reddederek Pekin'deki gazetecilere şunları söyledi: "Amerika'nın kendi endüstriyel sorunları için Çin'i suçlamak, gerçekçi bir temele dayanmıyor ve ekonomik sağduyuya aykırı."
Kanada da Çin'i hedef alan tersane ülkelerinin arasına katıldı.
Kanada Denizcilik Endüstrileri ve Gemi İnşa Derneği (CMISA) Başkanı ve CEO'su Colin Cooke, bu yılın başlarında Ottawa'ya sert bir mesaj göndererek, ABD ve Avrupa'daki benzer çağrıların ardından, Justin Trudeau yönetiminin Çin yapımı gemilere gümrük vergileri uygulamasını talep etti.
Avrupalı gemi yapımcıları da işlerini geri çekmeye kararlı bir şekilde bir araya gelme çağrısı yaparak, politikacıları da bu işe dahil olmaya çağırdı.
Avrupa denizcilik teknolojisi endüstrisini temsil eden, tersaneler ve denizcilik ekipmanı üreticilerinden oluşan dernek SEA Europe, bu yılın başlarında Avrupa parlamento üyeleriyle bir araya gelerek, kapsamlı bir Avrupa denizcilik endüstrisi stratejisi formüle etmeleri için Avrupa politikacılarına çağrıda bulundu.
SEA Europe'tan yapılan açıklamada, "Yüzde 30 ila yüzde 40 oranındaki önemli fiyat farkları ve özellikle Çin bankalarının sunduğu avantajlı mali teşvikler nedeniyle, Avrupalı gemi sahipleri giderek artan bir şekilde Asyalı gemi yapımcılarını tercih ediyor" denildi.
SEA Europe'un ticaret ve rekabet direktörü Vincent Guerre, yakın zamanda LinkedIn'de şunları yazdı: "Daha ucuz gemilere erişim gemi sahiplerine fayda sağlarken, aynı zamanda aşırı bağımlılık riskini de beraberinde getiriyor. Sonuçlar genellikle bir kriz çıkana kadar görülmez ve bu da mevcut jeopolitik gerginlikler arasında giderek daha olası hale geliyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: