Kutup bölgelerine olan uluslararası ilgi artarken, Çin ve Rusya’nın Antarktika’daki iş birliği yeni bir kilometre taşına ulaştı. İki ülke, Dünya'nın değişen iklim sistemini anlamak için kritik olan ortak Antarktik sondaj çalışmalarına başladı. Bu hafta, Çin-Rus bilim insanlarından oluşan ekip, Doğu Antarktika’daki Larsemann Hills bölgesinde bulunan mevcut bir sondaj kuyusunda başarılı bir jeofizik inceleme gerçekleştirdi. Bu kuyu, Kasım 2023 - Nisan 2024 dönemindeki Çin’in 40. Antarktika seferinde, 545 metre kalınlığındaki bir buzulun içine açılmıştı.
41.sefer kapsamında Rus bilim insanlarının da katılımıyla kuyuda sıcaklık, eğim ve çap değişimi gibi temel ölçümler yapıldı. Ayrıca buz çekirdekleri ve taban kayası örnekleri toplandı. Mevcut sefer, Kasım ayında başlamış olup Mayıs ayında tamamlanacak.
Geçtiğimiz yıldan bu yana Çin ve Rusya, Antarktika’da ortak sondaj üzerine görüşmeler yürütüyor. Eylül ayında Pekin ve Changchun şehirlerinde düzenlenen ve Rusya Federal Maden Kaynakları Ajansı (Rosnedra) uzmanlarının da katıldığı uluslararası Antarktika keşif konferanslarında iş birliği pekiştirildi. Bu yılki başarılı jeofizik çalışmanın ardından, iş birliğinin Doğu Antarktika’daki diğer noktalara da genişletilmesi bekleniyor.
Konferanslarda, Doğu Antarktika’daki Gamburtsev buz altı dağlarında Rus-Çin ortak sondaj projesi önerildi. Rosnedra, buradan elde edilecek bilimsel sonuçların çağımızın en ileri verilerinden olacağını belirtti. Çin, Kunlun İstasyonu üzerinden Gamburtsev bölgesinde çalışmalar yürütüyor. Bu dağ sırası, Antarktika’nın en yüksek platosu olan ve deniz seviyesinden 4100 metre yüksekte bulunan Dome A’nın altında yer alıyor. Çin, bu bölgede 2012 yılında ilk pilot sondajı gerçekleştirdi ancak Gamburtsev buz altı dağlarının taban kayasına ulaşmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Gamburtsev bölgesinde derin buz çekirdeği sondajı, modern kutup araştırmalarının en öncelikli hedeflerinden biri. Buz çekirdeği çalışmaları, küresel iklim değişiminin geçmişteki varyasyonlarını incelemek ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak için eşsiz bir yöntem sunuyor.
Antarktika’da Çin ve Rusya’nın iş birliği farklı alanlarda sürüyor ve sondaj faaliyetleri önemli bir alan olarak öne çıkıyor. Ancak her iki ülke de mevcut Antarktika yönetim sistemini zayıflatıcı aktörler olarak görülüyor. Çin ve Rusya, Antarktika’daki kaynakların kullanımı konusunda yeni bakış açıları benimsemeye çalışıyor. Ayrıca Güney Okyanusu’ndaki deniz koruma alanlarının (MPA) genişletilmesine karşı çıkıyorlar; zira bu durum kril avcılığı yapılan bölgelerin daralması anlamına geliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: