Armatörler, hükümetler ve işçi sendikaları, denizcilerin çalışma ve yaşam koşulları için asgari standartları belirleyen küresel sözleşme olan Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC) üzerinde kapsamlı değişiklikler yapılması konusunda anlaşmaya vardı. 2006’da 37 farklı sözleşmenin birleştirilmesiyle oluşturulan MLC, 20. yılını kutlamaya hazırlanırken yapılan bu güncellemeler, sektör için “çığır açıcı” olarak değerlendiriliyor.
Geçtiğimiz hafta Cenevre'de düzenlenen toplantıda ele alınan pek çok konu, özellikle pandemi döneminde denizcilerin denizde mahsur kalmasıyla gündeme gelmişti. Görüşmelerde denizcileri temsilen öncülük eden Uluslararası Denizcilik Odası (ICS), pandemi süresince denizcilerin "kilit çalışan" olarak tanınması, karaya çıkış izinleri, mürettebat değişimi ve seyahat özgürlüğü konularında da aktif savunuculuk yapmıştı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) himayesinde her üç yılda bir toplanan MLC Özel Üçlü Komitesi (STC), bu ana sözleşmeyi gözden geçiriyor. Bu üçlü yapı; hükümet temsilcileri, ICS tarafından koordine edilen küresel armatörler grubu ve ITF tarafından koordine edilen küresel denizciler grubu arasında gerçekleşen açık tartışmalar ve müzakereler yoluyla, sektörel çalışma standartlarını belirleyen tek BM platformu olma özelliğini taşıyor.
ICS İşgücü Komitesi Başkanı ve ILO’daki Armatörler Grubu Sözcüsü Tim Springett, “Hükümetler ve sosyal ortaklarımızla birlikte denizcilerin haklarında önemli iyileştirmeler sağlamayı başardık. STC'nin elde ettiği başarılar, sektörümüz hangi zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, birlikte hareket ettiğimizde çözüm bulabileceğimizi gösteriyor,” dedi.
Kabul Edilen Başlıca Değişiklikler
Yeni düzenlemeler kapsamında:
-
Denizcilerin “kilit çalışan” olarak tanınması resmiyet kazandı.
-
Repatriasyon (ülkeye geri gönderilme) haklarının güçlendirilmesi konusunda bağlayıcı hükümler getirildi.
-
Karaya çıkış (shore leave) için artık vize veya özel izin gereksinimi olmadan erişim sağlanması öngörüldü.
-
Zorbalık ve tacize karşı koruma önlemleri artırıldı.
Tıbbi Erişim İçin Rehber Zorunluluğu
Dünyadaki en izole çalışan gruplardan biri olan denizcilerin sağlık hizmetlerine erişiminde yaşadığı zorluklara dikkat çeken ILO, ayrıca gemilerde Uluslararası Denizci ve Balıkçılar İçin Tıbbi Rehber (ICS International Medical Guide) bulundurulmasını öneren yeni hükümleri de onayladı. Mart 2023’te yayımlanan bu rehber, gemi personeline yönelik olarak hazırlanmış olup karadaki profesyoneller için değil, gemideki ilk yardım ve tıbbi bakım sorumlularına hitap ediyor. Rehber, ICS’nin öncülüğünde, ITF ve Uluslararası Deniz Sağlığı Derneği (IMHA) desteğiyle hazırlandı.
Gelecek Planları ve Uyum Süreci
Toplantıda ayrıca, ILO üçlü yapısıyla Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) üye devletleri arasında ortak bir toplantı yapılması için çerçeve kararı da alındı. Bu toplantının amacı, her iki kuruluşun sözleşmelerinde yer alan denizcilerin çalışma ve dinlenme saatlerine dair çakışan hükümleri gözden geçirmek ve mümkünse uyumlaştırmak olacak.
ILO tarafından kabul edilen bu yeni düzenlemelerin, Haziran ayında Cenevre’de gerçekleştirilecek 113. Uluslararası Çalışma Konferansı sırasında resmen onaylanması bekleniyor. Yasal süreçlerin ardından düzenlemelerin Aralık 2027’de yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Sözleşmede yapılan değişikliklerin tam metni çevrimiçi olarak erişime açık. Bir sonraki STC toplantısı ise Nisan 2028’de yapılacak.
Yorumlar 10
Kalan Karakter:
Dünyanın en çok tehlikeli işlerinde madenciler ve denizciler sayılırken Alınan bu kararlar devede pire.Burdsn anlaşılıyor ki IMO -ILO-ISC-SOLAS maalesef sevgili Armatürleri ve gemicik sahiplerini korumaya devam ediyor Özellikle çalışan sigortasi olması gerektiğinden ve gemide mutlaka İS güvenliği uzmanı ve doktor olması gerektiğinden bahsetmemis. Ayrıca olması gereken minimum maaş skalasindan ve günlük çalışma süreleri saatleri ne kadar olması gerektiğinden ve mesai saatlerinde ki olması gereken haftalık çalışma limitlerini belirtmemisler .Gemici 24 saat çalışıyor yunus bunu görmüyorlar , ILO ,WHO ve deniz çalışma örgütleri hep beraber dediğim gibi asil dertleri denizlerde çalışan insanların hayatını korumak değil yalnızca süsleme sanatı yapıyorlar geçin bunları.
Denizde çalışan adamın 1 günü 2 gün sayilmalidir madenciler gibi.
Ama denizcileri korumak isteseler bu sekilde davranırlar.
Selamlar
Kalan Karakter: 1000
Yakıt barcı dahili seferde demirdeyken sandal atıp dışarı çıkamıyor,siz neyin peşindesiniz arkadaş?
Sırf sanallaştırma dışarı çıkanı yakalamak için izmit liman başkanlığı milyon dolarlıkhızlı bot aldırttı.
Sevdiklerinden başkasını insan olarak görmeyen makam koltuk sahipleri oldukça yakında armatör gemilere adam bulamayacak.bu kadar gaddar yalaka makam sahibi hiçbir ülkede bulamazsın....özellikle izmit liman başkanlığı
Kalan Karakter: 1000
denizcilerin ağır hizmeti neden konusulmamis
Kalan Karakter: 1000
Özellikle Havalimanı ve Avrupa Ülkelerine giriş-çıkışta yaşanan Shengen Vizesi zorunluluğu kalkmalıdır.Yada,denizcilere Yeşil Pasaport verilmelidir.Bu,hem bizleri hem de Armatörleri zor durumda bırakıyor.Shengen olmasa Yeşil Pasaport muhakkak olmalı.
Kalan Karakter: 1000
Burakın allah aşkına hiç samimi değil. Limandan dışarı çıkamıyoruz personel değişimi olmuyor limanalar para talep ediyor. Gemide internet ve iletişim ücretli siz kalkmış kilit insandan bahsediyorsun kumanya dan tutun kamaraların rezaletine bakın bu kararı alan kişilerin en az 10 sene deniz tecrubesi varmı?
Kalan Karakter: 1000
En berbat denizcilik Türkiye'de maaşlar olsun sosyal haklar olsun yurtdışında çıkışlar olsun el atılması gerekiyor bütün haklarımız elimizden alındı nasıl bı ülkeyiz filipinliler kadar olamadik
Kalan Karakter: 1000
Biz ise haala 60 yil onceki de iz is kanunlarina gore calisiyoruz. Iyilestirmeler yapilmasi bir yana yipranma payimiz bile kaldirildi. "Turkiye'de gemi adami yipranmiyor" ÖLÜYOR
Kalan Karakter: 1000
Çok büyük bir gelişme olmuş bir arpa boyu kadar ancak.
Kalan Karakter: 1000
Pek değişiklik yok gibi mesela gıda, haberleşme vede ulaşım da problemler var gidilen ülkelerde limanların şehre uzak olduğundan turist olarak görüldüğümüzden dolayı Liman hizmeti olarak saatlik servis olabilir vede limanın kullandığı internetten faydalanılabilir
Kalan Karakter: 1000
Sudi Arabistan Mısır Cezayir çıkış Yok niye izin vermiyor Lübnan 4 kişi ile sınırlı Amarikadan vize olmadan çıkış Yok
Kalan Karakter: 1000