Denizler aşırı av tehdidi altında
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), kuruluşunun 20. yılında ülkemizi çevreleyen denizler için hazırladıkları raporu açıkladı. Raporu yorumlayan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in korunması tavsiyelerinde bulundu.
Öztürk, Marmara Denizi’nin önemine değinerek, “Tek iç denizimiz adeta ülkemizin yatak odasıdır, su canlıları için bir kuluçkalık, çevresindeki denizler için ise bir biyolojik koridor görevi yapar. Marmara için acil eylem planı gerekmektedir” dedi.
‘Sular ısınıyor’
Raporda, Türkiye denizleri gibi dünya deniz ve okyanuslarının da kirlenme, iklim değişikliği, yabancı türler, aşırı ve yasadışı balıkçılık konularında zorlu bir sınavla karşı karşıya kaldığına dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Öztürk, “Dünya denizlerinde avlanan balık miktarı düşüyor. 2007’den 2015’e yaşanan düşüş ise yüzde 32. Geçen yüz yılda deniz seviyesi küresel ölçekte 10-20 cm yükseldi. Hem dünya hem Türkiye denizleri için plastik atıklar tehlikeli olmamalı. Plastik tüketimini azaltmalıyız” dedi.
‘Karadeniz Akdenizleşiyor’
Soluduğumuz oksijenin yarısını denizlerin ürettiğini ve küresel iklimin düzenlenmesinde büyük rol oynadığını belirten Öztürk, “Karadeniz ne yazık ki hızla Akdenizleşmekte. Yani son zamanlarda iklim değişikliğine bağlı olarak daha fazla Akdeniz kökenli türlerin Karadeniz’e girdiği tespit edildi. Gözlenmekte olan bu olgu Karadeniz’in Akdenizleşmesi olarak değerlendirilmekte olup bu süreç gelecekte ekosistemi olumsuz etkileyebilecek bir gelişmedir” diye konuştu.
Gökhan Karakaş / Milliyet