Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), denizcilerin şimdiye kadar görülen en kötü seri terk edilme vakası olduğunu iddia ettiği olaya sert tepki gösterdi.

Römorkör işletmecisi olan Dubai Middle East Marine, 100'den fazla denizciye yönelik sistematik taciz ve ihmalle suçlanıyor. 

ITF'in teftiş koordinatörü Steve Trowsdale, “Denizcilerin hayatları hiçbir şirket için teminat değildir. Middle East Marine'in içler acısı işlerinden ve terklerin boyutundan etkilenen mürettebatın refahı konusunda son derece endişeliyiz. BAE'de kayıtlı bir şirketin cezasız bir şekilde nasıl bu şekilde davranabileceğini anlamak zor. Middle East Marine, küresel denizcilik endüstrisi üzerinde bir lekedir.” dedi.

ITF, Kasım 2022'den bu yana Bangladeş, Hindistan, Maldivler ve Sri Lanka'daki 18 gemide mürettebatın terk edildiği 17'den fazla vaka bildirdi. 

Hindistan, Endonezya ve Myanmar'dan gelen denizciler, kirli içme suyunun sağlanması, yiyecek eksikliği, pasaportların ve ilaçların alıkonulması, hasta mürettebatın hastane ziyaretlerinin reddedilmesi ve ücretlerinin ödenmemesi gibi zorlu koşullar altında kaldılar.

Endonezyalı bir denizci, memleketindeki aileleri ciddi borç batağına girerken kendisinin ve akranlarının hayatta kalmak için nasıl balığa gitmek zorunda kaldıklarını anlattı.

ITF'in Asya Pasifik bölgesi ağ koordinatörü Sandra Bernal ise “Denizcilerin bu kadar aşırı sömürüyle, tehlikeli çalışma koşullarıyla ve sınırlı haklarla karşı karşıya olduğunu görmek şok edici. "Ücret yok, yetersiz yaşam koşulları, yasal korumaların eksikliği ve kısıtlı hareket özgürlüğü; bunlar günümüzün sözleşmeli köleliğine benziyor" dedi. 

Geçtiğimiz yıl, mürettebat terk vakaları açısından rekor bir yıl oldu ve Uluslararası Denizcilik Örgütü, bir önceki yıl bildirilen 109'luk önceki rekordan 2023 için 142 yeni vaka rapor etti. 2024'ün ilk dört ayı, terk edilmek için başka bir zorlu yılın daha yaklaştığını gösteriyor.