Kosterlerde Yeşil Dönüşüm İçin İş Birliği
Dünya Bankası ve Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), Türk koster filosunun yenilenmesi ve daha çevreci bir yapıya kavuşması hedefiyle önemli bir iş birliği için yeniden bir araya geldi. 28 Ocak Salı günü İstanbul’da, Dünya Bankası Grubu bünyesinde faaliyet gösteren International Finance Corporation (IFC) ofisinde gerçekleşen toplantıya; KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik, KOSDER Kurucu Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Üyesi Akif Murat Ural katıldı. Toplantıda, Dünya Bankası Kıdemli Taşımacılık Uzmanı Andrew Losos, IFC Kıdemli Yatırım Yöneticisi Sudipta Husain, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Doymuş ve Gazday Genel Müdürü Mehmet Doğan da hazır bulundu.
Söz konusu görüşmenin gündeminde, Türkiye’nin deniz ticaretinde büyük önem taşıyan koster filosunun çağın gereklerine uygun şekilde yenilenmesi ve çevreci teknolojilerle donatılması yer aldı. Koster gemileri, ülkemizdeki kıyı taşımacılığında ve kısa mesafeli uluslararası rota ağlarında aktif olarak kullanılıyor. Gelişen uluslararası denizcilik kuralları, özellikle kükürt emisyonu kısıtlamaları ve diğer çevresel regülasyonlar, bu gemilerin modernizasyonunu acil bir gereklilik hâline getiriyor.
KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Dünya Bankası’nın Türkiye’deki stratejik sektörlere verdiği desteğin altını çizerek, Türk koster filosunun yeşil dönüşüm ihtiyacını çok yakından izlediklerini ifade etti. Çendik, “Uygulamaya konulan yeni çevre ve emisyon kuralları, koster filosu gibi kısa mesafe taşıma yapan gemilerin hızla kendilerini yenilemesini zorunlu hâle getiriyor. Bu noktada, Dünya Bankası ve IFC gibi küresel kalkınma odaklı kurumlarla yaptığımız istişareler büyük önem taşıyor” dedi.
Toplantıda öne çıkan konulardan biri de IFC’nin, özel sektör odaklı dünyanın en büyük küresel kalkınma kuruluşu olması nedeniyle yeşil enerji projelerini finanse etme kapasitesiydi. Özellikle düşük kükürtlü yakıt kullanımını veya alternatif enerji kaynaklarını destekleyen politikalar, denizcilik sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik küresel eğilimlerle örtüşüyor. Bu kapsamda, Türk kosterlerinin yenilenme sürecinde çevreye duyarlı yakıt teknolojilerine yatırım yapılması planlanıyor. Ayrıca gemilerin operasyonel verimliliğini artıracak dijital sistemlerin devreye sokulması da gündemde.
Dünya Bankası Kıdemli Taşımacılık Uzmanı Andrew Losos, görüşme sırasında, koster filosunun Türkiye ekonomisindeki rolünü vurgulayarak, bu alana yapılacak yatırımların bölgesel çapta ticaret hacmini büyüteceğini belirtti. Özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz çanağında artan ticari faaliyetlerin, daha rekabetçi ve çevre dostu koster gemileriyle desteklenmesinin küresel pazarda Türkiye’yi güçlendireceği belirtildi.
KOSDER’in, Dünya Bankası’nın sürdürmekte olduğu proje çalışmalarına destek vermeye devam edeceği de toplantının dikkat çeken başlıklarından biriydi. Dernek, sektör temsilcileriyle birlikte, hem teknik hem de finansal çözüm önerilerini masaya yatırarak Türk koster filosunun yenilenme sürecine katkı sağlamayı hedefliyor. Koster gemilerinin yaş ortalamasının görece yüksek olması, bu yenilenmenin aciliyetini ve önemini daha da artırıyor. Özellikle çevre dostu teknolojilerle donatılmış yeni gemiler, uluslararası regülasyonlara uyum sorumluluğunu yerine getirirken aynı zamanda işletmecilere daha düşük maliyetli ve uzun vadede daha kazançlı bir işletme modeli vadediyor.
Dünya Bankası temsilcilerinin, KOSDER üyeleriyle kısa süre önce düzenlenen bir kahvaltılı sohbet toplantısında da benzer mesajlar verdiği hatırlatıldı. O toplantıda, koster yatırımcılarının ve işletmecilerinin projelere erişebileceği finansal enstrümanlar hakkında bilgilendirme yapılmış, uluslararası kurumların sağladığı kredilerin koşulları ve süreçleri detaylarıyla ele alınmıştı.
Önümüzdeki dönemde, iki tarafın bu görüşmeleri sıklaştırarak somut bir proje takvimi üzerinde uzlaşmaya varması bekleniyor. KOSDER ve Dünya Bankası temsilcilerinin bir araya geldiği bu son toplantı, koster filosunda yeşil dönüşüm adına atılacak adımlara hız kazandıracağı şeklinde yorumlanıyor. Hakan Çendik, “Dünya Bankası, koster filosunun yenilenmesi konusunda desteğe hazır. Biz de KOSDER olarak sektörün nabzını tutuyor, ihtiyaçları tespit ediyoruz. Buradan çıkacak sonuçlar, sadece Türkiye için değil, bölge denizciliği için de örnek teşkil edebilir” ifadelerini kullandı.
Bu noktada, Türk koster filosunun modernizasyonu ve çevreci teknolojilerle buluşması, sektördeki diğer oyuncular için de yeni fırsatlar yaratabilir. Özellikle tersanelerde yapılacak inşalar ve bakım-onarım faaliyetleri, yerli sanayinin katma değerini artırabilecek potansiyele sahip. Ayrıca çevre dostu gemi tasarımları, gelecekte uluslararası platformda Türk denizcilik sektörünün daha rekabetçi hâle gelmesine yardımcı olacak.
Sonuç olarak, Dünya Bankası’nın Türkiye’deki stratejik öneme sahip sektörlerle ilgilenmesi ve özellikle sürdürülebilir deniz taşımacılığına destek olma niyeti, koster yatırımcılarının önümüzdeki yıllarda daha yenilikçi ve çevreci adımlar atmasını teşvik edecek. KOSDER de bu süreçte, sektörün önde gelen temsilcisi olarak gerekli koordinasyonu sağlamayı ve proje paydaşlarını bir araya getirmeyi sürdürecek. Yakın zamanda benzer bir gündemle ikinci bir buluşma daha yapılacağı belirtilirken, bu toplantılardan çıkacak somut yol haritasının tüm sektöre rehberlik etmesi bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: