Greenpeace aktivistleri, 27 Mart’ta iki ayrı protesto düzenleyerek ABD ve Rusya’dan gelen LNG tankerlerinin geçici olarak girişini engelledi. Ünlü çevre grubu, bu eylemi fosil yakıtların kullanımına ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan ve diğer ülkelerden gaz ithalatını sonlandırmada ilerleme kaydedememesine karşı gerçekleştirdi.
Eylemciler, Avrupa’nın yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak enerji bağımsızlığına kavuşmasını talep ediyor. Fosil gaz ithalatının sonlandırılmasının güvenlik açısından kritik olduğunu vurgulayan grup, bu konuda AB’ye çağrıda bulundu.
Protestocular, Arctic Sunrise adlı ana gemilerinin desteğiyle şişme botlarla ilk olarak Marshall Adaları bayraklı Marvel Swallow adlı LNG tankerini hedef aldı. Japonya merkezli Mitsui O.S.K. Lines tarafından işletilen 93.510 dwt’lik tanker, ABD’nin Louisiana eyaletinden yola çıkmış ve Belçika’nın Zeebrugge Limanı’na gaz taşıyordu.
Greenpeace aktivistleri, geminin etrafında dolaşarak protesto pankartları açtı. “Onların gazı, sizin paranız” yazılı pankartlar taşıyan grup, geminin yolculuğunu kısa süreliğine aksattıklarını, ancak tankerin daha sonra Belçika’ya yanaştığını açıkladı.
Greenpeace Belçika sözcüsü Joeri Thijs, Arctic Sunrise gemisinden yaptığı açıklamada, “Putin gibi otokratlar savaşlarını gaz gelirleriyle finanse ediyor, Trump gibi siyasi zorbalarsa Avrupa ülkelerini ekonomik ve politik olarak baskı altına almak için gaz tedarikindeki üstünlüklerini kullanıyor. Bu bağımlılık hepimizi savunmasız bırakıyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş artık sadece bir çevresel gereklilik değil, güvenlik meselesidir,” dedi.
Greenpeace, Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) verilerine atıfta bulunarak, AB’nin verdiği sözlere rağmen 2024 yılında Rusya’dan LNG ithalatının yüzde 18 arttığını ve AB’nin bu ithalat için 21,9 milyar euro harcadığını belirtti. Rapora göre, Avrupa’daki gazın yüzde 45’i ABD’den geliyor ve bu durum Amerika’yı Avrupa’nın en büyük tedarikçisi yapıyor.
Saatler sonra Greenpeace aktivistleri bu kez Kıbrıs bayraklı Fedor Litke adlı 96.839 dwt’lik LNG tankerini hedef aldı. Yunanistan merkezli Dynagas şirketi tarafından işletilen gemi, Rusya’nın Sabetta Limanı’na gidiyordu.
İkinci protestonun amacı, 26 Mart’ta yürürlüğe giren AB yaptırımlarına dikkat çekmekti. Yeni yaptırımlar, Rusya’dan gelen gaz ithalatını kısıtlamayı hedefliyor. Greenpeace, Fedor Litke gibi tankerlerin Sibirya’dan gelip Zeebrugge (Belçika) veya Montoir-de-Bretagne (Fransa) üzerinden Avrupa’ya gaz taşımasına yönelik transshipment programını eleştiriyor.
Greenpeace, AB’nin Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak bırakma sürecinde yaşanan gecikmelere son vermesi gerektiğini savunuyor. Donald Trump’ın baskısıyla AB yetkililerinin ABD’den LNG ithalatını artırmayı değerlendirdiğini belirten grup, Avrupa’nın gaz ithalatının düşüşe geçtiğini ve gaz talebinin 2021’den bu yana yüzde 20 azaldığını kaydetti.
Greenpeace, 2035 yılına kadar fosil gaz kullanımının tamamen sona erdirilmesi ve temiz, bağımsız enerjiye geçişin hızlandırılması çağrısında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: