Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD’nin mevcut gümrük tarifesi politikalarının devam etmesi halinde, küresel ticaret hacmi ve ekonomik büyümenin ciddi şekilde yavaşlayacağını öngördü. IMF’nin en son yayımladığı “Dünya Ekonomik Görünüm” raporuna göre, 2025 yılı için ticaret büyüme tahmini ocak ayındaki %3,2 seviyesinden %1,7’ye çekildi. Küresel ekonomik büyüme tahmini ise 2024’te %3,3 iken, 2025 için %2,8’e indirildi. Bu düşüş küresel durgunluk değil ama belirgin bir yavaşlama olarak değerlendiriliyor.
IMF, tarife gerilimlerinden en çok etkilenecek ülkenin, bu politikaların merkezindeki ABD olacağını öngörüyor. ABD ekonomisinin 2025 büyüme beklentisi, daha önceki %1,8 tahmininden %0,9’a düşürüldü.
Bu tahminler, Trump yönetiminin "karşılıklılık" esasına dayanan ve birçok dış ticaret ortağını etkileyen yeni tarife planlarının uygulanmaya devam etmesi durumunda geçerli. Ancak Beyaz Saray’ın nihai tarife kararlarına dair duruşunun belirsizliği devam ediyor.
Pazartesi günü ABD piyasalarındaki sert düşüşün ardından, Hazine Bakanı Scott Bessent Salı günü JP Morgan yatırımcılarına yaptığı kapalı toplantıda, “Çin ile yaşanan bu ticaret savaşı sürdürülebilir değil” dedi. Trump’ın Çin mallarına uyguladığı %145’lik tarife, ABD’nin herhangi bir ticaret ortağına uyguladığı en yüksek oran oldu. Çin de buna %125’lik misilleme tarifesi ile karşılık verdi.
Bessent, Çin ile gerilimin “çok yakın bir zamanda” azalmasını beklediğini belirtti. Bu açıklamanın ardından piyasalarda toparlanma yaşandı ve Dow Jones endeksi Pazartesi günkü kayıplarını geri aldı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Salı günü yaptığı açıklamada, şu anda 18 ticaret önerisinin incelendiğini ve bu hafta 34 ülke ile ticaret görüşmelerinin yapılacağını duyurdu. Ancak şu ana kadar Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında doğrudan bir görüşme gerçekleşmediğini doğruladı.
Trump, aynı gün yaptığı açıklamada, “Çin’le çok nazik olacağız, onlar da bize karşı nazik olacak. Ama sonunda bir anlaşma yapmaları gerekecek. Aksi takdirde ABD ile ticaret yapamayacaklar,” dedi. Çin’e karşı "sert oynamayacağını" ifade eden Trump, buna rağmen Çin’in ABD’yi sanayi politikalarıyla “soyduğunu” öne sürdü.
Ancak Çin, ABD ile yapılacak ikili anlaşmalara da net bir uyarı gönderdi. Çin Ticaret Bakanlığı, “Geçici çıkarlar için başkalarının çıkarlarını feda etmek, kaplanın derisini aramak gibidir. Sonuçta hem kendine hem başkasına zarar verir” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: