İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyet töreni gerçekleşti İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyet töreni gerçekleşti

Küresel denizcilik topluluğu, her yıl 25 Haziran'da, tüm uluslararası ticaretin yüzde 90'ını sağlayan denizcileri kutlamak için selam veriyor.

Denizciler zorlu bir endüstriyel ortamda gece gündüz çalışıyorlar ve kariyerlerini sürdürmek için her seferinde bir yıla kadar ailelerini terk ediyor, kıyıdaki akranlarının alışık olduğu düzenli çalışma saatlerinden ve kolaylıklardan vazgeçiyorlar ve karşılığında daha iyi bir maaş ve seyahat fırsatı alıyorlar.

Denizde çalışan iki milyon erkek ve kadın olmasaydı denizcilik sektörü var olamaz ve küresel ekonomi gücünü kaybederdi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, "Dünyanın dört bir yanından denizciler, denizde uzun yolculuklar yaparken, ülkelerindeki ailelerine hayati bir gelir kaynağı sağlıyorlar. Gelin onları bu temel çalışmaları için hep birlikte selamlayalım ve güvenliklerini destekleyelim. Onlar olmasaydı dünya, toplumların hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu büyük miktarlardaki ürünleri taşıyamazdı."dedi.

Guterres ayrıca, kaçırılmaların ve Husilerin füze saldırılarının geçen sonbahardan bu yana düzinelerce kişinin hayatını tehlikeye attığı Afrika Boynuzu, Aden Körfezi ve Kızıldeniz yakınlarında denizcilerin karşı karşıya olduğu "ciddi tehditlere" son verilmesi çağrısında bulundu.

IMO, Husi saldırılarında dört denizcinin öldüğünü ve çok sayıda denizcinin de yaralandığını söylüyor. 

"Uluslararası denizcilik rotalarına yönelik saldırılar ve korsanlık eylemleri kabul edilemez. Gemiler ve denizciler rehin tutulmamalı ve kaçırılmamalıdır. Denizciler daha geniş jeopolitik çatışmaların ikincil kurbanları olmamalıdır." dedi

IMO ayrıca sekiz aydan fazla süredir Husi güçleri tarafından esir tutulan  ro-ro Galaxy Leader'ın mürettebatının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu .

Odak noktası güvenlik

IMO bu yılın Denizciler Günü'nü güvenlik temasına adadı. Farkındalığı artırmak için denizde güvenliğe odaklanan bir sosyal medya hashtag kampanyası başlattı ve denizciler, tercih ettikleri sosyal ağda #SafetyTipsAtSea etiketiyle fotoğraf ve ipuçları paylaşmaya davet ediliyor. 

Editör: Nermin İstikbal