Fransa ve İngiltere Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) hukuk komitesine, biri Karayipler’de diğeri ise Güney Pasifik’te tartışmalı ve ıssız bir volkanik ada olan iki yeni, şüpheli gemi bayrağının ortaya çıkışıyla ilgili bir bildiri sundu.
Bildiride, Sint Maarten ve Matthew Adası’nın “sahte” sicilleri sert şekilde eleştiriliyor.
Sint Maarten’in sicili olduğunu iddia eden MSTA Registry – International Maritime Registries & Regulatory Inc’nin sahte bir yapı olduğu uyarısı yapılıyor. Sint Maarten, Hollanda Krallığı’na bağlı ve Karayipler’de, Fransız denizaşırı topluluğu Saint Martin ile paylaşılan bir adanın güneyinde yer alan bir ülke.
Daha da çarpıcı olan ise Matthew Adası Denizcilik İdaresi adıyla kurulan yeni bayrak. Bu bayrak, 0,7 kilometrekarelik kayalık bir çıkıntı olan, üzerinde hiçbir insanın yaşamadığı Matthew Adası’nda ortaya çıktı. Matthew Adası, Güney Pasifik’te, Yeni Kaledonya’nın 300 km doğusunda ve Vanuatu’nun güneydoğusunda yer alıyor. Ada, Vanuatu tarafından sahiplenilirken, Aneityum halkı tarafından geleneksel mülkiyet alanı olarak görülüyor, ancak Fransa da adayı Yeni Kaledonya’nın bir parçası olarak talep ediyor.
IMO, bu on yılda gölge filonun büyümesiyle birlikte ortaya çıkan çok sayıda sahte gemi siciliyle mücadele etmek zorunda kaldı.
Birleşik Krallık, IMO’da sahte bayraklı gemilerin önüne geçmek için bir girişime öncülük ediyor.
Ocak ayında IMO hukuk komitesine sunulan ve 21 ülkenin desteklediği bir belgede Birleşik Krallık, sahte bayrak taşıyan gemi sayısının sadece 22 ayda iki kattan fazla artarak 223’e ulaştığını açıkladı. Bu gemiler arasında en fazla ihlali tankerler ve genel kargo gemileri yapıyor.
Belgede, “Bu durum, sahte gemi kayıtlarının ve sahte gemi sicillerinin deniz güvenliği, emniyeti, çevresel sonuçlar ve en önemlisi gemilerde çalışan denizciler başta olmak üzere insan faktörü açısından olumsuz etkiler yarattığının açık kanıtıdır” denildi.
Araştırmada birçok bayrak devletinin yetersiz kaynaklara sahip olduğu ve bazı ülkelerin bayrak yönetimini dış kaynaklara devretme kararlarının sahte bayraklı gemi sayısındaki artışta etkili olduğu belirtildi.
Birleşik Krallık, bayrak devletlerine ve gelişmekte olan ülkelere kayıt kalitesini ve standartlarını iyileştirmelerinde yardımcı olacak yönergelerin gerekli olduğunu ve bu sayede sahteciliğin önüne geçilebileceğini savundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: