İranlı yetkililer tarafından açıklanan son verilere göre, hafta sonu İran'ın güneyindeki Bender Abbas yakınlarındaki Şahid Recai limanında meydana gelen büyük patlama ve yangında hayatını kaybedenlerin sayısı en az 40'a yükseldi.
Cumartesi sabahı gerçekleşen patlamada bölgedeki çok sayıda bina hasar gördü ve ek yangınlar çıktı, 1.000'den fazla kişi yaralandı.
Havadan çekilen görüntülerde en az üç bölgede yangın çıktığı görülürken, kurtarma ekipleri patlama alanından yükselen yangını kontrol altına almak ve yaralılara müdahale etmek için çalışırken bölgedeki okulların ve iş yerlerinin Pazar günü kapalı kalması emredildi.
İranlı yetkililer patlamanın kesin nedenini henüz belirlemezken, İran Kriz Yönetim Örgütü Sözcüsü Hüseyin Zafari, olayın Shahid Rajaee'deki konteynerlerde kimyasalların yetersiz depolanmasından kaynaklandığını ileri sürdü.
İran'ın ILNA haber ajansına konuşan bir yetkili, "Patlamanın konteynerlerin içindeki kimyasallardan kaynaklandığı tespit edildi" dedi.
İngiliz deniz güvenlik danışmanlık şirketi Ambrey, etkilenen konteynerlerin balistik füzelerde kullanılmak üzere katı yakıt içerdiğinin düşünüldüğünü söyledi.
Ambrey, "Yangın, İran balistik füzelerinde kullanılmak üzere gönderilen katı yakıt sevkiyatının uygunsuz elleçlenmesinin sonucu çıktı" dedi ve İran bayraklı bir geminin "Mart 2025'te limana sodyum perklorat roket yakıtı sevkiyatı boşalttığının" farkında olduklarını sözlerine ekledi.
Zafari, Kriz Yönetimi Genel Müdürü'nün daha önceki ziyaretlerinde kimyasalların güvenli depolanması konusunda limana uyarılarda bulunduğunu sözlerine ekledi. Shahid Rajaee, ülkenin kutulu mallarının çoğunu işleyen İran'ın en büyük konteyner merkezidir.
Hürmüz Boğazı'ndaki terminal ayrıca Mayıs 2020'de İran'ın İsrail'i suçladığı büyük bir siber saldırı olayına maruz kaldı.
İranlı yetkililer, patlamadan petrol tesislerinin etkilenmediğini söyledi. Gemilerde hasar veya mürettebat arasında can kaybı doğrulanmadı.
Yorumlar
Kalan Karakter: