Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) 26 Eylül’de RMK Müzesi Fenerbahçe Vapuru Alt Salonu’nda ‘İstanbul’un Denizcilik Müzesi İhtiyacı’ konulu bir panel gerçekleştirdi. Panel sonunda kuratörlüğünü koleksiyoner Reşit Erol’un yaptığı Seyr-i Sefain İdaresinden Denizcilik İşletmelerine adlı sergi de meraklılarına merhaba dedi.


 

GÜRDENİZ:AMACIMIZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ GİBİ DENİZ MÜZESİ OLUŞTURMAK

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren KÜDENFOR Kurucu Direktörü Amiral Cem Gürdeniz, “İstanbul, bir deniz şehri. Bir deniz şehri olmasına rağmen İstanbul’un maalesef bir denizcilik müzesi yok. Bizler, amaç olarak denizciliğe dair ne varsa geliştirmek istiyoruz. Denizciliğin gelişmesinin en önemli etkenlerinden biri de müzeciliğin gelişmesidir. Gelişmiş ülkelerdeki gibi deniz müzesi oluşturmak başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Kopenhag, Kyoto, Berlin gibi ülkelerde 100’ün üzerinde müze var.

İSTANBUL’UN DENİZCİLEŞMESİ LAZIM

İstanbul’un denizcileşmes lazım. Bu konuda KÜDENFOR olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu tür çalışmalar bu amaca ulaşmak için son derece önemlidir. Ortasında masmavi bir boğazın olduğu şehirdeyiz ama maalesef deniz fakiri bi şehiriz. Bunu kabullenmek mümkün değil. Hepimiz 1950’li, 1960’lı yılların fotoğraflarından etkileniyoruz. İstanbul, kültürsüzlüğe mi teslim olacaktı? Boğazda yalılar,saraylar duruyor ama İstanbul’daki klasik tekneler maalesef 50’yi geçmiyor. KÜDENFOR olarak bu konularda TBMM ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” dedi. Moderatör Mustafa Aydemir de gerçekleştirdiği konuşmasında yöneticilerin denizlerinin öneminin farkına varması gerektiğini vurguladı. Kuratör Reşit Erol ise serginin yaşanmış hikayesini anlattı. Panelistlerden İlker Meşe, gemi söküm işi yaparken bu işe nasıl merak saldığını ve bu merakın hangi boyutlara geldiğini belirtti.

AHMET DOĞAN/DENİZHABER

Editör: TE Bilişim