Gemicisini kurtarmaya çalışan kaptan işinden oldu! Gemicisini kurtarmaya çalışan kaptan işinden oldu!

Geçen yıl Zonguldak açıklarında batan ve beş kişinin öldüğü, yedi kişinin ise hâlâ kayıp olduğu "Kafkametler" gemisinde bulunan 64 kemik parçasından 44'ü inceleniyor.

Kaptan Cemal Turan, 3’üncü Kaptan Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2’nci Makinist Göksel Özel, Usta Gemici Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar ve Yağcı Ömer Hebip’in bulunması için çalışmalar 8 ay 25 gündür sürüyor.

19 Kasım 2023'te Rusya'nın Temryuk Limanı'ndan aldığı yükle seyir halindeyken fırtına nedeniyle askeri mendireğe çarpıp batan "Kafkametler" isimli kuru yük gemisinde, gemi personelinden 12 kişiyle iletişim kesildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel birliklerinden SAS komandoları, kayıp denizcileri bulmak için hava, kara ve denizden arama-kurtarma çalışması başlattı.

Bu çalışmalar sonucu, gemi personelinden beş kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Zonguldak Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 269 gündür süren enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. 1421 tonluk enkazın kaldırıldığı, çıkarıldığında mendireğe zarar verme ihtimali olan ufak parçaların bırakıldığı belirtildi. 14 Aralık 2023 itibarıyla Aras Salvage Gemi-Enkaz Kurtarma Şirketi’nin enkaz kaldırma faaliyetlerine dahil olduğu ve bu süreçte yaklaşık 1421 ton enkaz kaldırıldığı ifade edildi. Çalışmalar kapsamında bulunan 64 kemik parçasından 20’sinin hayvan kemiği olduğu belirlendi.

Kalan 44 kemik parçasının incelemeleri ise devam etmekte. Bu kemikler, Adli Tıp Kurumu’na teslim edildi ve yapılan incelemelerde 20 parça kemik hayvan kemiği olarak tespit edildi.

Editör: Nermin İstikbal