Metin Düzgit, (ICS) Başkan Yardımcılığı görevine seçildi Metin Düzgit, (ICS) Başkan Yardımcılığı görevine seçildi

Alphaliner verileri, küresel gemi filosunun, bu yıl Asya'daki tersanelerden taşan bir teu tsunaminin rekor hacimde yeni inşalara yol açmasıyla tarihte ilk kez 30 milyon teu'ye ulaştığını gösteriyor. 

Sektörün 2001 yılında 5 milyon teu sınırına ulaşması yaklaşık 50 yıl sürdü. Buna karşın, 20 milyon teu'dan 30 milyon teu'ya sıçrama yalnızca yedi yılda sağlandı. 

BIMCO verileri, 3,1 milyon teu kapasiteli 478 konteyner gemisinin bu yıl teslim edilmesinin planlandığını ve 2023 rekorunu %41 oranında kırdığını gösteriyor. Konteyner filosu kapasitesinin 2024 yılında %10 oranında artması bekleniyor.

Gemi siparişleri Asya tersanelerine uçmaya devam ederken, 30 metreden 35 metreye yükselişin çok hızlı olması bekleniyor; Splash bu hafta Çin gemi inşasındaki en büyük isimlerden bazılarının 2029 yılı için konteyner gemi teslimatları için sözleşme yaptığını bildirdi. 

Broker Braemar, son konteyner piyasaları özetinde "Devam eden çok sayıda yeni inşa müzakeresi var" dedi. 

Gemicilik organizasyonu BIMCO'ya göre, tersanelerin küresel sipariş defteri şu anda 133 milyon brüt ton (cgt) seviyesinde bulunuyor; bu, sipariş defterinin 2020 sonundaki en son düşük seviyesine kıyasla 56 milyon CGT artış anlamına geliyor.

LNG ve konteyner gemileri artışın sırasıyla %35 ve %30'unu oluşturdu. 

Editör: Nermin İstikbal