Ankara 12. İdare Mahkemesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde “kapsam dışı” statüyle görev yapan 1., 2. ve 3. derece pozisyonlarda bulunan personelin hususi (yeşil) pasaport taleplerine ilişkin önemli bir karar verdi. Davaya konu olay, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün söz konusu çalışanlara hususi damgalı pasaport verilmesi talebini reddetmesi sonrasında gelişti.
Davacı taraf, TPAO’da kapsam dışı olarak görev yapan bazı personelin emeklilik süreçlerinin 1., 2. ya da 3. derecelerden değerlendirildiğini ve kamu personeli sayılmaları gerektiğini öne sürerek hususi damgalı pasaport başvurusunda bulundu. Bu başvurunun idare tarafından uygun görülmemesi üzerine, kararın iptali talebiyle Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
Mahkeme, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14/A maddesi ve konuyla ilgili diğer yasal düzenlemeleri inceleyerek hüküm tesis etti. Söz konusu madde; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadro derecelerinde bulunan veya bu derecelerden emeklilik kesenekleri ödenen devlet memurları ile diğer kamu görevlilerinin hususi pasaport hakkından yararlanabileceğini öngörüyor. İçişleri Bakanlığı’nın savunması ise TPAO kapsam dışı personelinin 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olup, devlet memuru statüsünde değerlendirilemeyeceği yönündeydi.
Ancak Mahkeme, gerek Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gerek Uyuşmazlık Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfla kapsam dışı personelin de “kamu görevlisi” olarak kabul edildiğini belirtti. Özelleştirme veya kamu payının durumu gibi hususların, belli şartlar altında bu çalışanların kamu personeli niteliğini ortadan kaldırmadığı vurgulandı. Böylece, TPAO’nun tamamen kamu sermayeli bir kuruluş olması ve kapsam dışı çalışanların aldığı görevin “asli ve sürekli” niteliğine dikkat çekildi.
Sonuç olarak, Ankara 12. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün söz konusu çalışanlar hakkındaki ret işlemini hukuka aykırı bularak iptal etti. Kararda, TPAO kapsam dışı personelinin 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14/A maddesinde ifade edilen “diğer kamu görevlileri” tanımına girdiği belirtildi. Böylelikle genel müdür, daire başkanı, müessese müdürü, avukat ve müfettiş gibi unvanları bulunan, derece karşılığı kapsam dışı çalışanların hususi pasaport hakkından yararlanabilecekleri kaydedildi.
Bu karar, devlet sermayeli kuruluşların kapsam dışı personelinin hukuki statüsü konusunda emsal niteliği taşıyor. Mahkemenin iptal kararı sonrasında, benzer statüde görev yapan pek çok kamu çalışanının hususi damgalı pasaport alabilmesi için yeni başvuruların önü açılmış oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: