Bir grup çevre örgütü, egzoz temizleme sistemlerinden (scrubber) kaynaklanan atık suların bilinen kirletici içerikleri nedeniyle Kuzey Avrupa'da bölgesel bir tahliye yasağı çağrısında bulundu.
Bazı ülkeler, scrubber atık suyunun kara sularında tahliyesini şimdiden yasakladı. Bu ülkeler arasında Danimarka ve İsveç de bulunuyor. Danimarka Çevre Bakanlığı, scrubber atık suyunda kurşun, kadmiyum, nikel ve antrasen ile benz(a)piren gibi polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) dahil birçok zararlı madde tespit etti. Yetkililer, bu metallerin ve katran benzeri maddelerin deniz tabanında ve deniz gıda zincirlerinde birikebileceğini belirtti.
Alman sivil toplum kuruluşu NABU liderliğindeki bir düzine Avrupa çevre örgütü, Kuzeydoğu Atlantik Deniz Ortamını Koruma Sözleşmesi’ne (OSPAR Sözleşmesi) taraf olan 16 ülkeye, scrubber atık sularının tahliyesinin bölge genelinde yasaklanması için çağrıda bulundu. NABU, böyle bir yasağın OSPAR üyeleri arasında değerlendirilmekte olduğunu, ancak bazı ülkelerin Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde (IMO) fikir birliği sağlanmasını beklemeyi tercih ettiğini belirtti. Böyle bir gecikme, AB sularındaki deniz taşımacılığı maliyetlerini düşük tutarken, IMO'nun bir düzenleme üzerinde karar almasının yıllar alabileceği ifade ediliyor.
NABU'nun dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: "EGCS atık suyunun doğası ve kanıtlanmış riskleri göz önüne alındığında, IMO'da fikir birliğini beklemek, OSPAR'ın Kuzeydoğu Atlantik'i koruma konusunda liderlik etme fırsatını kaçırması anlamına gelir. Kıyı devletleri, kara sularında tahliyeleri yasaklama hakkına sahiptir ve gemi sahiplerinin kirletme hakkı, kıyı devletlerinin bu suları koruma hakkından daha önemli olmamalıdır."
NABU, OSPAR'ın sözleşmeye taraf tüm ülkelerde 12 millik kara suları sınırı içinde scrubber tahliyelerini yasaklayan bir düzenlemeyi benimsemesi çağrısında bulundu (deniz kara sularına sahip olmayan İsviçre ve Lüksemburg hariç).
Baltık Denizi Özel Bir Endişe Alanı
Baltık Denizi, açık okyanusla sınırlı bir dolaşıma sahip olduğu için özel bir endişe kaynağıdır. Chalmers Üniversitesi araştırmacılarına göre, her yıl Baltık Denizi'ne 200 milyon metreküpten fazla scrubber atık suyu tahliye ediliyor. Bu atık suların, Baltık Denizi'ne karışan belirli kanserojen polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH'lar) neredeyse onda birini oluşturduğu tahmin ediliyor.
Scrubber Kullanımının Ekonomik Avantajları
Deniz taşımacılığı için scrubber sistemleri ekonomik bir avantaj sağlıyor. Gemilerin çok düşük kükürtlü yakıt yağı (VLSFO) yerine daha yüksek kükürt içeriğine sahip ağır yakıt yağı (HFO) kullanmasını ve böylece yakıt maliyetlerini önemli ölçüde azaltmasını mümkün kılıyor. Chalmers çalışmasına göre scrubber sistemleri, sektör için yıllık 5 milyar dolarlık yakıt maliyeti tasarrufu sağlıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: