Rusya’nın Akdeniz’deki varlığı belirsizliğe sürüklenirken, Sudan’daki deniz üssü anlaşması önemli bir aşamaya ulaştı.
Geçtiğimiz hafta Sudan Silahlı Kuvvetleri’nin (SAF) Dışişleri Bakanı Ali Youssef Ahmed al-Sharif, Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmelerde deniz üssü anlaşması resmi gündemde olmasa da, Ali Sharif anlaşmayla ilgili hiçbir anlaşmazlık olmadığını belirterek, SAF’ın, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) ile iki yıldır süren iç savaşı kazanması veya dengede tutması halinde üssün kurulmasının önünde engel olmadığını ifade etti.
Rusya, eski Sudan lideri Ömer el Beşir döneminde Port Sudan’da bir deniz üssü kurmak için anlaşma imzalamıştı. Ancak 2019’daki darbenin ardından Sudan Silahlı Kuvvetleri yönetimi ele aldı ve 2021’de anlaşmayı gözden geçireceğini duyurdu.
2023’te başlayan Sudan iç savaşı, üsle ilgili ilerlemeyi durdurmuştu. Eğer üs kurulursa, bu Rusya’nın Afrika’daki ilk lojistik destek noktası olacak.
Moskova, Tartus’taki (Suriye) 50 yıllık Akdeniz üssünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu için alternatif bir üs arayışında.
Libya’daki General Halife Hafter veya Cezayir hükümetinin Rus filosuna bir üs sağlayıp sağlamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Port Sudan üssü, Rus donanması için dört savaş gemisini, hatta nükleer güçle çalışan gemileri barındırabilecek kapasiteye sahip. Bazı uzmanlar, bu üssün Rusya’nın Hint Okyanusu’nda kalıcı bir varlık kazanmasını sağlayacağını düşünüyor.
Soğuk Savaş sonrası Rusya, 1997’de Somali’nin Berbera Üssü’nü ve 1991’de Eritre’nin Nokra Üssü’nü kaybetmişti.
Süveyş Kanalı, Rusya İçin Stratejik Bir Engelle Karşılaşabilir
Ancak Port Sudan’daki üssün Rusya’nın Akdeniz filosu için etkili bir alternatif olup olamayacağı tartışmalı. Denizcilik uzmanları Edward Black ve Sidharth Kaushal, Rus donanmasının Süveyş Kanalı’nı kullanırken karşılaşacağı lojistik ve güvenlik zorluklarına dikkat çekerek, “Süveyş Kanalı’nı geçerken yaşanabilecek acil bakım ihtiyaçları büyük bir lojistik engel teşkil ediyor. Ayrıca bu geçişler, Rus gemilerinin hareketlerini açıkça belli ederek potansiyel rakiplere avantaj sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundular.
Yorumlar
Kalan Karakter: