Linerlytica tarafından hazırlanan bir rapor, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e karşı başlattığı ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticareti neredeyse durma noktasına getiren ticaret savaşının, transpasifik konteyner hatlarını nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.
Rapora göre Hede, Matson, SeaLead, TS Lines ve COSCO gibi hat operatörleri, mevcut krizin doğrudan etkilerine en açık firmalar arasında yer alıyor. Linerlytica, transpasifik konteyner ithalatının %30 ila %40’ının tarifeler nedeniyle hâlâ fiilen durduğunu belirtiyor.
Yük Rezervasyonlarında Sert Düşüş
Linerlytica’nın haftalık raporunda, “ABD-Çin gerilimi, konteyner piyasasındaki olumsuz havayı sürdürüyor. ABD’nin tarifelere yönelik sınırlı tavizleri, Transpasifik taşımaların toparlanması için yeterli olmaktan çok uzak. Önümüzdeki 3 hafta için Çin çıkışlı yük rezervasyonlarında %30-60, Asya genelinde ise %10-20 oranında düşüş bildiriliyor,” ifadeleri yer aldı.
Yaklaşan İşçi Bayramı tatilinin de Mayıs ayında kargo talebini daha da zayıflatması bekleniyor. Linerlytica, bu nedenle bazı seferlerin iptal edilerek navlun ücretlerindeki düşüşün önüne geçilmeye çalışılacağını öngörüyor.
Yükselen Tarifeler Küresel Ticareti Zorluyor
Clarksons Research verilerine göre, ABD’nin Çin’den yaptığı ithalatlar, küresel konteyner ticaretinin %6’sını oluşturuyor. Ancak bu ithalat artık en az %145 oranında yüksek tarifelere tabi tutuluyor. Buna ek olarak, %10’luk temel vergi seviyesinde yer alan ek %8’lik bir pay daha bulunuyor.
Sea-Intelligence adlı analiz şirketine göre, bu ticaret savaşı en çok küçük ve niş taşımacılık yapan firmaları etkiliyor. “Bu taşıyıcıların çoğu hizmetlerini büyük ölçüde Çin çıkışlı yüksek hacimli yüklere dayandırıyor. Alternatif kaynaklara hızlı geçiş yapabilecek donanıma sahip değiller. Bazıları için ticaret savaşı süresince tam hizmet durdurma bile söz konusu olabilir,” değerlendirmesinde bulunuldu.
Liman Trafiğinde Azalma Başladı
Küresel taşıyıcılar, önümüzdeki aylarda ABD'deki daha az sayıda limana uğramayı planlarken, Çin limanları yerine Asya’daki diğer üretim merkezlerine yönelmeyi değerlendiriyor.
Çin Ulaştırma Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, 7-13 Nisan tarihleri arasında Çin limanlarındaki konteyner elleçleme hacmi %6.1 oranında düşüş gösterdi. Bu veriler, ticaret savaşının liman operasyonlarına olan etkisini açıkça ortaya koyuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: