MARPOL ihlali yapan ve ardından ABD Sahil Güvenliğinden bilgi gizlemeye çalışan P/S Dream adlı ürün tankerinin kaptanı, sekiz ay hapse  mahkûm edildi.

Mahkeme, P/S Dream'in Kaptanı Abdurrahman Korkmaz'ı 10 Eylül'de APPS suçu ve ABD Sahil Güvenliği'nin soruşturmasını engelleme suçundan sekiz ay hapis cezasına çarptırdı.

ABD mahkemesi önceki gün davayı tamamladı, mahkeme, geminin operatörlerini de suçlu bularak  2 milyon dolar para cezası ve dört yıl denetimli serbestlik cezalarına hükmetti.

Suçlamalar, Dubai merkezlı Prive Overseas Marine ve Türkiye merkezli Prive Shipping Denizcilik Ticaret tarafından işletilen Panama bayraklı tanker P/S Dream'in soruşturmasıyla ilgili.

Gemide çalışan mürettebat üyelerinden biri Sahil Güvenlik'i uyardı ve geminin yasadışı atık yağ boşaltımı ve bunun sonucunda oluşan yağ parıltısının videolarını paylaştı. Gemi Louisiana'ya vardığında, mürettebatın bir başka üyesi öne çıktı ve Sahil Güvenlik'e bir memurun boşaltımı tartıştığı bir kaydı verdi.

Savcılar, kaptanın mürettebata Ocak 2023'te New Orleans'a doğru giderken petrolle kirlenmiş atıkları denize boşaltmalarını ve geminin tankını sabunla temizlemelerini emrettiğini iddia etti.

Global Denizcilik Sektörü İSTANBUL’da buluşuyor... Global Denizcilik Sektörü İSTANBUL’da buluşuyor...

Ayrıca, kaptanın şirket ofisleriyle iletişim halinde olduğunu ve gemide devam eden çalışmaları incelediğini, geminin görünümünü temizleme çabalarının fotoğraflarını gönderdiğini gösterdiler. Prive Shipping'deki şirket temsilcilerinin, petrolle kirlenmiş atığın tankta kaldığının farkında olduklarını ve gemi kaptanı tarafından bunun denize döküldüğü konusunda bilgilendirildiklerini gösterdiler. 

Mürettebat üyeleri, üç gün boyunca içeriği denize boşaltmak için taşınabilir bir pompa kurdular, ancak suçu belgelemek için fotoğraf çektiler ve bilgileri USCG müfettişlerine verdiler. Bu, davanın odak noktası haline geldi.

Şirketler Mayıs ayında komplo, adaleti engelleme ve Gemilerden Kirliliği Önleme Yasası'nı ihlal etme suçlamalarını kabul etti. 26 Eylül'deki duruşmada, iki şirket  2 milyon dolarlık ceza ödemeye ve dört yıllık denetimli serbestliği tamamlamaya mahkûm edildi. 

Editör: Nermin İstikbal