Ukrayna, Türklere ait bir kargo gemisine el koyduğunu ve geminin Ruslar tarafından işgal altındaki Kırım'da depolanan Ukrayna tahılını yağmalamak için kullanıldığı suçlamasıyla kaptanını gözaltına aldığını bildirdi.

Soruşturmada, geminin çalıntı tarım ürünlerini almak için 2023 ve 2024 yıllarında defalarca Sevastopol'a yanaştığı iddia edildi. Yüklemenin ardından gemi, kargoyu satış için Orta Doğu'ya taşıdı. Kaptanın, geminin GPS izleyicisini periyodik olarak kapattığı ve geminin ne yaptığını maskelemek için yanaşma kayıtlarında sahtecilik yaptığı iddia edildi.

Adem Şimşek: "Aliağa yükleme net tonda lider" Adem Şimşek: "Aliağa yükleme net tonda lider"

Güvenlik Servisi, kaptanın işgal altındaki Ukrayna bölgelerinden 'çok tonluk partiler halinde' Ukrayna tahılının ihraç edilmesine yardım ettiğini belirtti. Kaptanın adı verilmese de bir Güney Kafkasya ülkesinin vatandaşı olduğu belirtildi. Kaptanın yanı sıra gemide 12 mürettebat daha bulunuyordu.

Geminin aranması sırasında Güvenlik Servisi, suç faaliyetine ilişkin belgeler, navigasyon ekipmanı ve diğer maddi kanıtlar bulduğunu iddia etti.

Edinilen bilgilere göre kaptan, geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarına giriş ve çıkış prosedürünü ihlal ettiği şüphesiyle gözaltına alındı. Suçlamalar devam ederse beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

İlgili gemi, uzun bir geçmişi olan, belirsiz bir genel kargo gemisi.  1982 yılında inşa edilen ve şimdiki adı Usko Mfu olan gemi Kamerun'da kayıtlı,  308 feet (94 metre) uzunluğunda ve 2.850 dwt'dir.

Editör: Nermin İstikbal