Uluslararası denizcilik konferanslarında çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık hakkında çok konuşuldu ve nakliye sektöründe her zamankinden daha fazla kadın var, ancak rakamlar hala çok düşük.
Peki, işe yaramayan ne?
2021'deki ilk IMO ve WISTA International Denizcilik Sektöründeki Kadınlar Anketi, sayıları artmasına rağmen kadınların denizcilik iş gücünün yalnızca %2'sine katkıda bulunduğunu gösterdi. Dahası, genel olarak denizcilik sektöründeki iş gücünün yalnızca %29'unu oluşturuyorlardı.
Bu yıl ikinci bir WISTA anketi yapılacak ve Eylül ayında başlatılacak. Ham istatistikler söz konusu olduğunda, ilerleme göstereceğinden eminim.
Ancak, herhangi bir ilerleme rehavete yol açmamalı: Liderlik gösteren şirketlerin bir sonraki adımları atmasının zamanının geldiğine inanıyorum.
Odaklanılacak alanlardan biri, kadınların kariyer ilerlemesi için mevcut fırsatlar olacak. İstihdamdaki eğilimlerin söz konusu olduğu diğer birçok şeyde olduğu gibi, nakliye bu konuda tek değil. Kadınlar genellikle iş yerinde göz ardı ediliyor ve hırs, yeterlilik ve uzmanlığa sahip olmalarına rağmen kariyer ilerlemesinde engellerle karşılaşıyorlar.
Kabul edilsin ya da edilmesin, bunun nedenleri arasında yaş ve ebeveynlikle ilgili işyeri beklentileri - veya bilinçsiz önyargı - yer alıyor, kendilerini liberal olarak gören toplumlarda bile.
İsviçre'de çeşitli sektörlerde ve yönetim seviyelerinde 1.200'den fazla profesyonel kadınla yapılan yakın tarihli bir anket, 41-45 yaş aralığındaki neredeyse her iki kadından birinin kariyer ilerlemesiyle ilgili artan bir memnuniyetsizlik ifade ettiğini buldu. Ankete katılanların %90'ı kariyerlerinin daha ileri gitmesini istiyordu.
Aynı araştırma, ebeveynliğin kariyer ilerlemesi için hırsı azaltmadığını buldu.
Bu hırsları engelleyen ebeveynliğe yönelik tutumları değiştirmek zor olabilir, ancak şirket liderliği esnekse ve işleri biraz farklı yapmaya açıksa pratik ayarlamalar yapılabilir.
Kendi şirketimden yakın zamanda aldığım bir örnekte, bir kadın çalışanın bir bebeği oldu ve zamanında denize dönmeyi hedefliyor. Ancak, işe daha erken dönmeyi tercih ettiği için, ofis işindeki deneyimini karşılıklı olarak faydalı olacak şekilde kullanmanın bir yolunu bulduk.
İlerlemek için küçük adımlar
Daha genel olarak, çalışma koşullarında ve işyeri kültürlerinde büyük farklar yaratan nispeten küçük ve uygulaması kolay değişiklikler sıklıkla olur.
Başarılar arasında kadınlara uyan koruyucu giysilerin gemilerde daha geniş bir şekilde bulunması da yer aldı, ancak diğer birçok küçük değişiklik büyük etkilere sahip olabilir. Kadınlar için tuvaletlerin limanlarda ve gemilerde çalıştıkları yere yakın olmasını sağlamak, eğer makine dairesi gibi bir yerse, muazzam bir fark yaratabilir. Tekrar ediyorum, gemilerde hijyenik ürünlerin sağlanması bir sorun olmaktan çok temel bir işyeri gereksinimi olmalıdır.
Bu tür küçük önlemler, daha güvenli ve daha iyi çalışma ortamları sağlamada orantısız bir etkiye sahip olabilir. Aynı şekilde, gemideki kültürlerdeki değişiklikler daha fazla kadın olduğunda gerçekten hız kazanmaya başlar: Bir gemide sadece bir veya iki kadın yerine dört kadın olması dramatik bir fark yaratır.
Tutumları değiştirmek
Sürdürülebilir ivme, denizcilik sektöründeki kadınlar olarak fark yaratmaya odaklanmaya devam etmemize de bağlı olacaktır. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık üzerine panel tartışmaları, tartışmayı ilerletmek için paha biçilmezdir, ancak teknik ve yönetim pozisyonlarındaki kadınlar da iş panellerine katılmak ve katılımlarının sektör düşüncesine nasıl fayda sağlayabileceğini göstermek için tam niteliklidir.
IMO ile birlikte WISTA, Denizcilik Konuşmacıları Bürosu platformu aracılığıyla nakliye sektöründe kadın konuşmacıları bulmak ve tanıtmak için üzerine düşeni yaptı. Buradaki noktam, kadınların da işverenlerinden teşvik almaya, kendilerini bu tür fırsatlara hazır hale getirmeye ve ayağa kalkıp konuşmaya ihtiyaçları olduğudur.
Elbette, kadınların WISTA konferanslarına katılmasının, eşit fırsatlara kendini adamış üye fonlu bir organizasyondan öğrenmenin ve güven kazanmanın değerini tanımayan şirketler tarafından engellendiği olayları dile getirmeliyiz.
Amaç 'erkekleri değiştirmek' değil, sektörümüzü iyileştiren ve gelecek için ihtiyaç duyduğu yeni yetenekleri çekmek için değiştiğini gösteren daha adil, ayrımcılıktan uzak bir ortam yaratacak şekilde kadınları daha iyi güçlendirmektir.
Önümüzdeki zorlukların çok büyük olduğunu biliyoruz: deniz sektöründeki kadınlar hala genellikle düşük ücret alıyor ve iyi niteliklere sahip olmalarına rağmen erkekler kadar hızlı bir şekilde en üst pozisyonlara ilerlemiyorlar. Yine, denizci olarak ilerlemelerini bir kenara bırakırsak, limanlarda çalışan kadınların standartlaştırılmış iş şartnameleri yok: bir kadın için, iş değişikliği genellikle daha düşük bir pozisyon ve kişinin başladığı yere geri dönmek için kendini kanıtlaması anlamına gelebilir.
Neyse ki, farkındalık artıyor ve daha fazla şirketin, kuruluşları içinde çeşitliliği ve kapsayıcılığı nasıl iyileştirecekleri konusunda rehberlik için WISTA ile iletişime geçtiğini görmek cesaret verici.
Sonuç olarak, DEI'nin faydaları ve öneminin anlaşılmasını geliştiren, önyargıları ele alan ve herkes için daha adil bir çalışma ortamı yaratan politikaların ve eğitimlerin yaygın olarak benimsenmesini sağlamakla ilgilidir.
Davranışları ve zihniyetleri gerçekten değiştirmeye başlamak için, vaaz ettiğimizi uygulamamız gerekir; denizcilik endüstrisi ve toplumun tamamı için gerçek bir kültürel değişim yaratmak istiyorsak, kelimeler yeterli değildir.
Yorumlar
Kalan Karakter: