Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi mezuniyet töreni 28 Temmuz.2021 tarihinde gerçekleşti.

Törene, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer YILMAZ, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, YK Üyesi Mustafa Can, ONURSAN YK Başkanı Müh. Yılmaz Onur, Türk Loydu YK Başkanı Müh. Cem Melikoğlu, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, Gemi Mühendisleri Odası YK Başkanı Salih Bostancı, GEMİMO Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, DEDER Başkanı ve YTÜ Öğretim Görevlisi Cahit İstikbal, Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Sinem Dedetaş, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

YTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği yarım aşırı aştı!

Açılış konuşmasını yapan Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz; ‘’Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği’nin 52. Dönem mezunlarını vereceğiz. Yaklaşık yarım asırı aştı. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nün ise 9. Dönem mezunlarını vermenin gururunu yaşayacağız. Fakültemizin bugüne gelmesine katkı sağlayan tüm yöneticilerimize, rektörlerimize, paydaşlarımıza, emeği geçen tüm çalışanlarımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Eğitimin bittiğini sanmayın!’’

Ardından Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Müh. Feramuz Aşkın söz alarak; ‘’Bu güzel öğrencilere bu güzel anları yaşatan, emeği geçen herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Uzun bir dönem sonunda mezun oldunuz, denizlere açılıyor ya da tersanelere gidiyorsunuz. Ancak eğitimin bittiğini sanmayın. Gemiye çıktığınızda belki de hiçbir şey bilmediğiniz farkına varacaksınız. Kendi özel örf adet ve gelenekleri olan spesifik bir meslek sahibi oldunuz. Bunun dışında diploma payının gerçekleşebilmesi için Türk bayraklı gemilerde çalışılması gerekmekte. Ancak Türk bayraklı gemi bulmak kolay değil. Bunun yanında biliyorsunuz, Hindistan’daki deniz zabitlerinin sayısı çok fazla ancak pandemi nedeniyle oradan gemiye personel çıkamamakta. Bu nedenle piyasa baş mühendis ve kaptan maaşları 16-17 bin Euro’ya kadar çıktı. Bunu neden söylüyorum, biz Türk denizcisi olarak buradan yeteri kadar payı alamadık. Bunun eğitim boyutuna gelirsek; denizcilik fakültesinde denizlik gelenek ve göreneklerine uygun bir şekilde eğitim yapılmasında fayda görüyorum. Bu kadar yüksek maaş ile çalışılmasının sebebi çok zor bir meslek icara ediyor olmanızdır. Umarım hepiniz buraya sevdiğiniz için gelmişsinizdir. Para için geldiğinizi düşünmek bile istemiyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Zorluklar insanı yüceltir’’

Ardından söz alan Gemi Mühendisleri Odası YK Başkanı Salih Bostancı bir araya gelmenin öneminin son bir senede çok iyi anlaşıldığını belirterek organizasyon için teşekkür ederek başladı. Salih Bostancı; ‘’Çok zor şartlar altında eğitiminizi tamamladınız. Pandeminin başlamasıyla online eğitim süreçlerimiz oldu. Ama bunu unutmayın, zorluklar insanı yüceltir. Bu düşünceyle bu okuldan mezun olduktan sonra çalışmaya yönelmenizi ve kendinizi güvenmenizi temenni ediyorum.  Çalıştıktan sonra her şeyi başaracaksınız.’’ ifadelerini kullandı.

Mezuniyetin hayırlı olmasını ve öğrencilere meslek hayatlarında başaralar dileyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır sektörün ülke ekonomisine katkısı hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra; ‘’Sizlere ne kadar ihtiyaç olduğunu anlamış bireyler olarak deniz hayatınızı sürdüreceksiniz. Başarılarınız daim olsun ifadelerini kullandı.’’

Türkiye’yi sizler taşıyacaksınız!

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz; Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye’nin en iyi üniversitesidir. Türkiye’nin en iyi üniversitesinin rektörü bir gemi mühendisi olarak 30 yıla varmadan sizler arasından birinin rektör olmasını canı gönülden istiyorum. Bu bir gelenek olsun. Gerçekten 150 bin mezunu olan Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye’nin kalkınmasının en öncü üniversitesidir. Türkiye’yi sizler taşıyacaksınız. Sizlerle gurur duyuyorum ve heyecanınızı paylaşıyorum.’’  İfadelerini kullandı.

KAYNAK: KAPTAN HABER AJANSI