Amerikan yaptırımları, Rusya'nın hafif şekilde denetlenen "gölge filo" tankerleriyle petrol sevkiyat kapasitesini azaltmış olsa da, Moskova fosil yakıt ihracat gelirlerini günde yaklaşık 700 milyon dolar seviyesinde tutmayı başarıyor. Bunda, Yunan tanker sahiplerinin yeniden sürece katılmasının önemli payı bulunuyor. Vortexa'ya göre, Yunan sahipler, Rus ham petrolünün özellikle Hindistan ve Türkiye gibi küresel pazarlara akışını sürdürmesinde kritik bir rol üstlenmiş durumda.
Vortexa kıdemli navlun analisti Mary Melton, yeni bir araştırma notunda, "Şubat ayına ait ön veriler, Yunan işletmeciler tarafından taşınan Rus ham petrol hacminin son 12 ayın en yüksek seviyesinde olduğunu gösteriyor" dedi. "Hindistan ve Türkiye'ye yönelik Rus ham petrolü ihracatının, Yunan işletmecilerin bu sevkiyatları gerçekleştirebilmesi için fiyat tavanının altında sunulması gerekecek."
Bloomberg ise, Rus Urallar petrolünün varil başına 60 doların altına indiğini doğruladı. Bu, Brent petrolüne kıyasla ciddi bir indirim anlamına gelirken, Batılı tankerlerin de yasal olarak Rus enerji ihracatlarına katılabilmesine olanak sağlıyor.
İndirimin gerekliliği açık. ABD Hazine Bakanlığı, Ocak ayında Rusya bağlantılı 183 gemiye yaptırım uygulayarak, Rusya'nın "gölge filosunun" yaklaşık üçte birini hedef aldı. Bu filo, Batı'nın gemicilik kısıtlamalarını aşmak için satın alınmış, yeniden adlandırılmış ve başka bayraklar altında faaliyet gösteren yaşlı gemilerden oluşuyor. Bu strateji, son döneme kadar büyük ölçüde işe yaradı ve Rusya'nın G7 ülkeleri tarafından uygulanan varil başına 60 dolarlık fiyat tavanını aşmasını sağladı. Yaptırımlara rağmen, Rusya'nın enerji gelirleri 2023'ten bu yana istikrarlı kaldı.
CREA (Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi) verilerine göre, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol gelirleri Ocak ayında Aralık ayına kıyasla yüzde 13 artarak günlük 240 milyon dolara ulaştı. Merkezin araştırmacılarına göre bu durum, Rusya'nın yaptırımlara rağmen daha yüksek fiyatlar elde etmenin yollarını bulduğunu gösteriyor. Çin, Rusya'nın en büyük alıcısı konumunda ve Rusya, Uzak Doğu'dan Çin'e gönderilen yüksek kaliteli ESPO tipi ham petrol akışının sürdürülmesine özel önem veriyor.
CREA'ya göre Ocak ayında Rus deniz yoluyla taşınan ham petrolün yüzde 84'ü gölge filo tankerleriyle taşındı. Ancak Şubat ayında bu taşımaların artan bir kısmını yasal Yunan işletmeciler üstlendi. Vortexa’dan Melton, "Bu Yunan işletmeciliğindeki gemiler, ağırlıklı olarak Atlantik Havzası ticaretinden, özellikle Akdeniz'den uzaklaştı" dedi. "Bu durum, Atlantik Havzası Aframax arzında önemli bir daralmaya ve bu bölgelerdeki gemi işletmecileri için daha yüksek kazançlara yol açabilir."
Yorumlar
Kalan Karakter: