Bursa’da iskele ile gemi arasındaki boşluğu fark edemeyen çocuk denize düştü... O anlar kamerada Bursa’da iskele ile gemi arasındaki boşluğu fark edemeyen çocuk denize düştü... O anlar kamerada

Marshall Adası bayraklı tanker Advantage Sweet'ten gelen AIS sinyali, geminin İran güçleri tarafından alıkonulmasından yaklaşık 15 ay sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Khor Fakkan'a doğru yola çıktığını gösteriyor.

En son AIS verileri, tankerin Umman Körfezi'ne girdiğini gösteriyor, ancak resmi İran haber kaynakları henüz bu bilgiyi onaylamadı.

Ancak Associated Press ve Bloomberg'den gelen raporlar, geminin Nisan 2023'te Kuveyt'te alınan ve çeşitli raporlarda değeri 50 milyon dolar olan ham petrol yükünü boşalttıktan sonra yalnızca balastla seyahat ettiğini gösteriyor.

AP, gemiyi kiralayan Chevron'un daha önce kargoyu kayıp olarak yazdığını söyledi. 

Bloomberg, geminin su çekiminin 13 feet azaldığını bildirdi; bu muhtemelen yükünün olmadığının bir işaretiydi.

The Advantage Sweet , İsviçre'nin Advantage Tankerleri adına Genel Denizcilik Nakliyat tarafından yönetilmektedir.

2012 yılında inşa edilen gemi 159.000 dwt'tur ve IMO veri tabanına göre nihai sahibi, Şangay Pudong Kalkınma Bankası'nın bir parçası olan Çinli bir leasing şirketidir. Hiçbir şirket geminin serbest bırakılmasıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Advantage Sweet'i aldıktan bir yıl sonra İran, mahkemelerinin tankerdeki kargoya el konulması emrini verdiğini bildirdi. Raporlarda kargonun, nadir görülen bir genetik cilt bozukluğu olan Epidermolizis Büllozadan muzdarip İranlı hastalar için tazminat olacağı belirtildi. Davanın, İsveçli özel bandaj ve pansuman üreticisinin, ABD ve Batı yaptırımları nedeniyle malzemeleri İran'a satmayı reddetmesine dayandığı bildirildi. 

Editör: Nermin İstikbal