DENAR-1 Gemisi Törenle KTÜ'ne Teslim Edildi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından 2.5 ay önce bakım ve onarım için tersaneye çekilen KTÜ DENAR-1 Bilimsel Araştırma Gemisi için yapılan törenle teslim edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından 2.5 ay önce bakım ve onarım için tersaneye çekilen KTÜ DENAR-1 Bilimsel Araştırma Gemisi için yapılan törenle teslim edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ulusal ve uluslararası çalışmalara hizmet vermesi için 32,47 metre uzunluğunda, 9,60 metre genişliğindeki KTÜ DENAR-1 Bilimsel Araştırma Gemisi bakım ve onarım için Sürmene Tersanesi’ne çekildi.
Sürmene Tersanesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen törene Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Düzenlenen denize indirme töreninde konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bugün burada araştırma gemimizin hizmete alınma töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bunun için ayrı fon ayırmıştık. O zaman ihale yapıldı, kimse girmedi. Biz üniversite olarak iklim değişikliği konusunda yetkin bir üniversiteyiz. Her türlü çalışmada bu gemi inşallah kullanılacak. Yıllık ne ürettiğini, ne yaptığını takip edeceğim. Denizle kavuşturmak önemli bir adımdır ama bundan sonrası daha önemli. Yüzde 49’u bitti. 51’i buradan ne üreteceğiz. Karadeniz’de bir söz söylenecekse bizim gemi ile fakültemiz söyleyecek” ifadelerini kullandı.
Ünal Baylan: Bakanlık olarak eğitimi destekliyoruz
örende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, KTÜ DENAR-1 bilimsel araştırma gemisinin onarımı konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun talimat verdiğini söyledi. Baylan “Bakanlığımız olarak eğitimi destekliyoruz. Bizlerden sonra mezun olacak kardeş ve arkadaşlarımızın da, bizim gibi bayrağımızı en yüksekte temsil etmelerinin ve ülkemizin istihdamına katkı sağlamalarının burada alacakları eğitimlerle mümkün olduğunun bilincindeyiz. Bunu artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Noyan Altuğ: Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu
UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ da Türkiye'de bilim insanlarının ve üniversitelerin çok değerli olduğuna dikkati çekti.
Altuğ, proje nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'ın kendilerini Karadeniz Teknik Üniversitesi ile tanıştırdığını belirterek, "Benim babam ve abim kaptan, ben de çarkçıbaşıyım. Babamın bir lafı vardı, 'Denizden aldıklarımızı tekrar denize veriyoruz.' Sadece yatırım değil, bizim esas yatırımımız insanımız. Çorbada bir damla tuzumuz olduysa bu hayatta bizim babamıza, bizi yetiştiren bu millete, bize bu imkanları sağlayan devletimize verebileceğimiz bir şey varsa bize çok büyük bir onur kazandırır." dedi.
"Gemiyle beraber çalışma alanımız genişledi"
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Feyzioğlu ise deniz bilimlerinde eğitimin yanı sıra araştırmaların en önde gelen görevlerinden birisi olduğunu söyledi.
Feyzioğlu, 1994 yılında ilk defa "Hısımağa" isimli bir balıkçı teknesinin fakülteye kazandırıldığını belirterek, "Artık biz de denizlerde varlığımızı gösterebileceğimize inanmaya başlamıştık. Bu tekneyle uzun bir süre kıyısal bölgelerde çalışmalarımızı sürdürdük. 2014 yılında DENAR adlı 33,5 metre boyundaki balıkçı gemimizi suya indirdik. Bu gemiyle beraber çalışma alanımız genişledi. Bu gemiyle beraber birçok projeye başvurduk." diye konuştu.
Feyzioğlu, "DENAR-1" gemisinin 2019 yılında denize elverişlilik süresinin dolduğuna işaret ederek, "Bu süreçte pandemi karşımıza çıktı ve gemiyi çalıştırma imkanımız çok kısıtlı oldu. Bugünlere kadar geldik ve tadilat yapılması gerekiyordu. Bunun için Denizcilik Genel Müdürümüz bize yardımcı oldu ve bizi UZMAR ile tanıştırdı. UZMAR sayesinde gemimiz tadilatını ve denize elverişlilikle ilgili bakım ve onarımını bugünkü yapacağımız törenle tamamlamak üzere." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ali Yılmaz'ın da yer aldığı protokol üyeleri, tadilat çalışmaları tamamlanan gemi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Konuşmaların ardından Rektör Çuvalcı tarafından bakım ve onarım çalışmasını yürüten şirket yetkilisine plaket verildi. Üniversite öğrencileri ile araştırma gemisinin önünde toplu fotoğraf çekiminin ardından Rektör Çuvalcı ve beraberindekiler araştırma gemisinde incelemelerde bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından 2.5 ay önce bakım ve onarım için tersaneye çekilen KTÜ DENAR-1 Bilimsel Araştırma Gemisi için yapılan törenle teslim edildi.