TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI KURULUŞUNUN 70. YILINI KUTLADI
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 70. kuruluş yıl dönümü düzenlenen bir gece ile kutlandı. GMO’nun kutlama yemeğinde, gemi inşa sektöründen 60 firma ve yaklaşık bin katılımcı bir araya geldi.
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 70. kuruluş yıl dönümü düzenlenen bir gece ile kutlandı. GMO’nun kutlama yemeğinde, gemi inşa sektöründen 60 firma ve yaklaşık bin katılımcı bir araya geldi.
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) 70. kuruluş yıl dönümünü 14 Aralık’ta Crowne Plaza İstanbul Asia’da kutladı.
GMO'nun kuruluş yıl dönümü için düzenlenen geceye, 27. Başbakanı Binali Yıldırım, Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Eski Büyükelçisi Suat Hayri Aka, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi Komutanı Tümamiral Recep Erdinç Yetkin, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Torlak, Hizmet İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk Denizcilik Teşkilatı Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin yanı sıra, gemi inşa fakültesi dekanları, sektörün ileri gelenleri, üyeler ve aileleri katıldı.
“Halkımızın menfaatlerini düşünerek yola çıktık”
Gece, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu’nun açılış konuşması ile başladı.
Bülent Hüseyinoğlu konuşmasında, “Gemi Mühendisleri Odamız 11 Aralık 1954 tarihinde ilk Genel Kurulu yaparak TMMOB’un ilk meslek odası olarak 79 meslektaşımız tarafından kurulmuştur. Biz gemi mühendisleri, kurulduğu günden itibaren bu ivmeyle, memleketimizin ve halkımızın menfaatlerini düşünerek yola çıktık” dedi.
Hüseyinoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Odamız yüksek öngörülü kabiliyeti ile 1962 yılında Karaköy’de Galata yolcu salonunda Türk Loydu’nu kurarak uluslararası klaslama yapacak ülkemizin en önemli kurumlarından biri olmuştur. Nihayetinde Türk Loydu’muz 2023 Kasım ayı itibariyle IACS üyesi olarak bu başarıyı taçlandırmıştır. Kurucularımız yattıkları yerde rahat etmektedirler, emanetleri en iyi şekilde korunmaya devam etmektedir. Bu noktadan sonra milli ve yerli Türk Loydumuzun destek çalışmalarına katkıda bulunuldu. Özellikle İMEAK Deniz Ticaret Odası, Armatörler Birliği ve tersanelerimizin milli klas kuruluşumuz Türk Loydu’nu desteklemek için birçok yatırıma ve anlaşma yapmalarına yardımcı olmuştur.
Yine Odamızın önderliğinde 1971 yılında kurulan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri’nin kuruluş nedeninin ise 8 imzadan 5’inin imzasının gemi mühendisine ait olması tesadüf değildir. Bu meslektaş büyüklerimiz Celal Çiçek, Rıfkı Özbaşaran, Rıza Güner, Sadullah Bigat, Yavuz Petek’tir. Bugün yine oluşumda emekleri geçen İsmet Üner, Yılmaz Karaaslan ve önderlik etmiş Sayın Prof. Dr. Kemal Kafalı hocamızı saygı ve minnetle anıyoruz. Biz gemi mühendisleri bulunduğumuz her alanda örgütlü olmanın gereğini bilir ve ortak akılla çok güzel şeyler yaparız. Gemileri inşa etmemiz gibi… Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını dilerim.
“Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz hedefimiz olmalıdır”
Ülkemizde faal 85 tersane bulunmaktır. Tersanelerimizde 36 adet yüzer havuz, 11 adet kuru havuz bulunmaktadır. Gemi geri dönüşüm tesisi sayımız 23 adet olup yıllık söküm kapasitesi 1 milyon lightweight ton olarak dünyada ile 4. sıradayız. Savunma sanayinde MİLGEM projemizin başarıları ülkemiz gemi mühendisliğinin geldiği noktayı göstermekte, ulusal savunmamız ve ihracat rakamlarımıza ciddi katkıları olmaktadır. Gemi ve yat ihracının önemi ülkemiz ekonomisi için büyük bir kaynaktır. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz ülkemizin ve halkımızın refahı için hedefimiz olmalıdır. Böylelikle muasır medeniyetler seviyesine gelebiliriz.
Tersanelerimizde, tersane sahipleri, mühendis ve isçi dayanışmasıyla ülkemizin gemi inşa kabiliyetlerini arttırmak için elimizden geleni yapmakta olup; dünyanın dört bir yanına giden mühendislerimizle uluslararası gücümüzü ve ilişki ağımızı güçlendirmekteyiz. Bütün bu çalışmalarımıza rağmen maliyetlerdeki artışlar ve üretim sürecindeki verimlilik kayıpları rekabetçi özelliğimizi her gecen gün azaltmaktadır.
Diğer bir husus ise sektördeki nitelikli isçi sayımız her gecen gün azalmaktadır. Bu durum bütün bir sektörün geleceğini tehlikeye atmaktadır. Biz Mühendisler, yaptığı işi bilen, eğitimli, üretim sürecinde verimliliği yükseltmiş disiplinli ve örgütlü bir isçi sınıfı görmek arzusundayız. Mühendislik fakülteleri sayısı her gecen yıl artmaktadır. Akademik kadro yetersizliğinden yeni mezunların kalitesinde ciddi sıkıntılar gözlemlenmektedir. Devletimizin görevi bu planlamayı ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yaparak üniversite sayısını belirlemelidir. Limitli olan ülke kaynaklarını en verimli şekilde kullanmamız esastır.”
Bülent Hüseyinoğlu’nun ardından Binali Yıldırım kürsüye çıktı.
Binali Yıldırım şöyle konuştu:
“Gemi Mühendisleri Odası, aslında mühendisliği temelini teşkil eden bir Odamızdır. 70 yıldır ülkemizde denizciliğin, gemi inşa sektörünün gelişmesi, büyümesi ve kalkınması için canla başla gayret eden meslektaşlarımızı eğiten, öğreten, yetiştiren önemli bir meslek dalımızdır. Bugün gururla ifade edelim ki meslektaşlarımızın sayesinde sadece yurt içinde değil dünyanın her yerinden çalışan, hizmet gemileri, kuru yük gemileri, yatlar ve daha birçok gemilerin inşasında meslektaşlarımız yeteneklerini, başarılarını ispat etmiştir.
Gemi Mühendisleri sadece meslekleriyle meşgul olmadılar. Aynı zamanda meslek dışı birçok alanda da başarıdan başarıya koşan meslektaşlarımız var. Siyasette, toplumsal hayatta, akademik hayatta ve daha birçok alanda meslektaşlarımızın başarısından gurur duyuyoruz.
Bugün aramızda bulunan güzel Üsküdar’ımızın Belediye Başkanı Sinem Dedetaş da meslektaşımızdır. Aynı zamanda başbakanlığını yaptığım hükümetin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da yine bizim meslektaşımızdır. Yine Cemalettin Şevli, Suat Hayri Aka ve daha birçok meslektaşımız bizimle beraber ülkenin kalkınması, denizciliğin ve gemi inşa sektörünün gelişmesi için gayret ediyorlar.”
“Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur”
“Odamızın başarılarıyla gurur duyuyoruz” diyen Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Barbaros Hayrettin Paşa’nın dediği gibi ‘Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur.’ İşte bu anlayışla bugün Gemi Mühendisleri Odamızın genç, yaşlı ve her sınıftan üyelerini bir araya getiren, kaynaşmalarına vesile olan Bülent Hüseyinoğlu’na ve ekibine yürekten teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından meslekte 60. 50. 40. ve 25. yılını dolduran üyelere plaketleri verildi. Ardından 70. kuruluş yıl dönümü gecesine sponsor olan firmalara ve GMO’nun başlattığı burs kampanyasına destek verenlere teşekkür plaketleri sunuldu.
Plaket töreninin ardından First Band Grubu sahne aldı.
Gecede, gelenekselleşen piyango çekilişi de yapıldı. Çekilişi kazananlara hediyelerinin verilmesinin ardından gece sona erdi.