IMO Deniz Çevre Koruma Komitesi (MEPC 82), "kutup yakıtları" kavramının Ocak ayında yapılacak bir teknik komite toplantısında daha ayrıntılı olarak ele alınması konusunda anlaştı.

Gemilerin siyah karbon emisyonlarını azaltmalarının birçok yolu var, ancak kurallar olmadan emisyonlar küresel olarak yükseliyor. (Arktika'da iki katından fazla arttı.)

Siyah karbon, fosil yakıtların eksik yanması sonucu oluşan, 20 yıllık bir dönemde CO2'nin üç bin katından daha fazla etkiye sahip, kısa ömürlü bir iklim kirleticisi.

Siyah karbon, fosil yakıtların eksik yanması sonucu oluşan, 20 yıllık bir dönemde CO2'nin üç bin katından daha fazla etkiye sahip. İklimi ısıtan sera gazlarının tüm insan kaynaklarının yaklaşık yüzde üçüne katkıda bulunan uluslararası nakliyenin iklim etkisinin yaklaşık beşte birini oluşturur. Atmosferdeyken ısınmaya katkıda bulunmakla kalmayıp, siyah karbon kar ve buzun üzerine düştüğünde erimeyi de hızlandırıyor.

Deniz buzu yayılımı ve hacmindeki azalmalar, Arktika'da büyüyen bir sosyal ve çevresel krize yol açarken, ardışık değişimler küresel iklimi ve okyanus sirkülasyonunu etkiliyor. Bilim insanları, süreçlerin, birden fazla insan nesli ölçeğinde hızlı ve geri döndürülemez değişimlerin mümkün olduğu noktalara yaklaştığına dair önemli tesbitlerde bulunuyor.

IMO Üye Devletleri artık kutup yakıtları kavramı hakkında yorum ve öneriler sunmakla görevlendirildi. Clean Arctic Alliance'ın MEPC 82'ye sunduğu bildiride, kutup yakıtlarını artık yakıtlardan ayıracak ve böylece gemilerden kaynaklanan siyah karbon emisyonlarında yakıt bazlı azalmalara yol açacak yakıt özellikleri belirtildi.

IMO ve Üye Devletlerinin, siyah karbon emisyonlarını kökten azaltmada etkili olması gereken bu zorunlu düzenlemeleri geliştirmek için sadece birkaç ayı var. Bu yeni kurallar, Nisan 2025'te MEPC 83'te onaylanabilir ve 2026'ya kadar kabul edilmesi gerektiği bildiriliyor.

Black Carbon Infographic 2023 5 02 1200

MEPC 82'de Emisyon Kontrol Alanları

MEPC 82 sırasında, iki yeni emisyon kontrol alanı (ECA) kabul edildi ve 1 Mart 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve Kanada Arktik sularını ve Norveç Denizi'ni kapsayacak.

Denizde çıkan fırtına kafesleri karaya vurdu Denizde çıkan fırtına kafesleri karaya vurdu

Daha sıkı kurallara sahip deniz alanları olan ECA'lar, gemilerin nitrojen oksitleri (NOx), kükürt oksitleri (SOx) ve partikül madde (PM) emisyonlarını azaltmasını gerektirecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca gemiler tarafından daha temiz yakıtların kullanılmasını zorunlu kıldıklarından, siyah karbon emisyonlarını azaltma gibi bir ortak faydalarınin olduğu görüşü hakim.

Editör: Nermin İstikbal