Römorkörcülük ve kılavuzluk faaliyetlerinin yanısıra gemi inşa sektöründe de lokomotif şirketlerden biri olan UZMAR Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ Bloomberg HT televizyonunda denizcilik sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Salgın dönemi ve tersaneler hakkında konuşan Noyan Altuğ; ''Salgını aslında iki şekilde değerlendirebiliriz. Birincisi salgının başlangıcı ve gelişimi. İkincisi ise salgının global bir gerçek haline gelmesi. İki durumu da incelediğimizde, ilk başlarda özellikle gemi inşa sanayinde bir şok etkisi oluştuğunu gözlemliyoruz. Türkiye gemi inşa sanayi özellikle Çin üretimlerinden çok etkilenmektedir. Salgının orijini Çin olduğu için Türkiye bu dönemde birçok sipariş aldı. Salgının da iyi yönetilmesiyle birlikte bu siparişlerimiz artarak devam etti. Yine salgının gelişerek etkilerinin tüm dünyada görülmeye başlanmasıyla ikinci aşamasına geçtik. Salgının üretim ve gemi tiplerine olan etkisi ise daha temiz, daha teknolojik ve yenilikçi gemileri kapsayan taleplerin artması şeklinde ortaya çıktı.'' ifadelerini kullandı.
Tamir bakım sektöründe Türkiye'nin önemli bir avantajı var!
Türkiye gemi inşa sektörünün Asya başta olmak üzere dünya ile fiyat bazında mı yoksa kalite bazında mı rekabet ettiği sorusunu cevaplayan Noyan Altuğ şu değerlendirmelerde bulundu;
''Rekabette, fiyat ve kalite ikilisinin ortasında bir durumdayız. Türkiye'de 150 civarında yeni gemi inşa ve onarım tersanesi var. Türkiye, çok önemli limanların ve deniz yollarının bulunduğu jeopolitik konumu çok iyi olan bir ülke. Özellikle Avrupa'ya olan yakınlığı ve stratejik konumu bu durumu daha da etkiliyor. Türkiye'de, konteyner terminalleri başta olmak üzere birçok önemli liman tesisleri yer almakta. Aynı zamanda enerji yolları Türkiye'den geçiyor. Bu nedenle özellikle tamir bakım sektöründe Türkiye'nin önemli bir avantajı var. Bunun yanısıra yeni inşa sektörü var. Yeni inşa maliyetlerinde birçok proje kendi finansmanını sağlamakta. Avrupa'ya daha gelişmiş gemileri satarken karşımıza Çin faktörü çıkmakta. Diğer yandan düşük teknoloji gemilerde rekabet ederken Avrupa'ya olan mesafemizi ve coğrafi konumun avantajlarını kullanabiliyoruz. Ayrıca bazı tersanelerimiz sürat tekneleri, dalış tekneleri, römorkörler, karakol botları gibi spesifik gemiler üzerinde uzmanlaşmış bulunmakta. Bu şirketler dünyadaki ilk 3-4 şirket arasında yer almaktadır.''
Türkiye son 30 yılda çok büyük mesafe kat etti!
Ever Given isimli geminin Süveyş Kanal'ında karaya oturarak dünya ticaretini sekteye uğrattığı kaza dolayısıyla kaza riskleri hakkında konuşan Noyan Altuğ; ''Uzmar grubu olarak Türkiye’nin ilk özel kılavuzluk ve römorkörcülük firmasıyız. Türkiye bu konuda son 30 yılda çok büyük mesafe kat etti. Avrupa’nın 80 yılda kaydetmiş olduğu mesafeyi biz 20 senede kaydettik. Türkiye’nin özel römorkörcülük ve kılavuzluk firmaları aynı zamanda özel tip römorkör inşa faaliyetlerini tüm dünya maketinde geliştirerek sayılı markalar arasına girdi. Özellikle römorkörcülük faaliyetleri konusunda Türkiye lider bir konumdadır.
''Olmaz olmaz demeyin, olabilir!''
Biz bilindiği üzere kılavuzluk hizmetleri de vermekteyiz ve ilk önceliğimiz gemilerin emniyetle yanaştırılıp kaldırılmasıdır. Bu hizmetlerde her zaman sıfır risk anlayışıyla hareket etmekteyiz. Ancak üzerine sürekli simülasyonlar yaptığımız riskler tabii ki mevcut. Her ne kadar olmaz gözüyle bakılsa da kazalar yaşanabiliyor. Türkiye'de aynı zamanda, kazaların gündeme geldiği tehlikeli su yolları olan boğazlar var. Her geçen gün ‘’near miss’’ dediğimiz kazaya ramak kala durumları oluşmakta. Bütün bunları masaya yatırarak sistemin kendisini sürekli geliştirmesi lazım ki bu kazalar minimuma indirilsin. Biz bu durumda; ''Olmaz olmaz demeyin, olabilir!'' diyoruz. Bu nedenle emniyet kriterlerini sürekli artırıyoruz.
''Türkiye'nin gemi inşa sanayi bakımından iyi bir noktaya gelecek!''
UZMAR Denizcilik'in 2020'ye nasıl başladığını ve salgın döneminde neler yaşandığını cevaplayan Altuğ; ''Salgın bize birtakım şeyleri gösterdi ve bunların ilki dünyanın çok küçük olduğunu göstermesi oldu. Çin de oluşan bir virüs tüm Avrupa'ya ve dünyaya yayılarak tüm dünyayı etkiledi. Bu dönemde herhangi bir iptal olmadı. Bunun yansıra süreç içerisinde ilave talepler oluşmaya başladı. Tüm dünyaya pandeminin yayılması ve sonucunda aşının bulunması bu sefer piyasaları tekrar hareketlendirmeye başladı. Türkiye'nin özellikle önümüzdeki birkaç sene içerisinde gemi inşa sanayi bakımından pandemi sürecini iyi yönettiği takdirde ki iyi yönettiğini görüyorum, iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum.
Önümüzdeki dönem yeni bir normale eviriliyor!
Salgının kontrol altına alınmasıyla yeni hayatımızda yer alacak normaller hakkında yorumda bulunan Altuğ; ''Eski normal döneceğimizi düşünmüyorum ancak birkaç sene içerisinde yeni normale alışmış olacağımızı görüyorum.'' ifadelerini kullandı.