"Küresel deniz taşımacılığından 11 milyar dolar pay alıyoruz" "Küresel deniz taşımacılığından 11 milyar dolar pay alıyoruz"

Federal bölge mahkemesi, ABD Adalet Bakanlığı'nın ele geçirilen Rus mega yat Amadea'nın satışına izin verilmesi yönündeki talebini reddetti.  Karar, ABD hükümetinin dava sonuçlanıncaya kadar geminin bakımı için yılda milyonlarca dolar ödemeye devam edeceği anlamına geliyor.

ABD'li yetkililer, tahmini 300 milyon dolar değerinde, 350 metrelik bir mega yat olan Amadea'nın,  gerçek sahibinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantısı olan, yaptırımlara tabi bir Rus milyarder Süleyman Kerimov olduğuna inanıyor. 

Geminin holding şirketi, Fiji mahkemelerinde, gerçek sahibinin Kerimov değil, farklı bir zengin Rus - eski Rosneft yöneticisi Eduard Khudainatov'un yaptırım altında olmadığını öne sürerek el koymanın engellenmesi için dava açtı. 

Adalet Bakanlığı ile gemi holding şirketi, yatın geleceği konusunda federal mahkemede savaşmaya devam ediyor. 

ABD Polis Teşkilatı'na göre geminin bakım maliyeti ayda yaklaşık 600.000 dolar; bu tutarın 360.000 doları mürettebat için, 75.000 doları jeneratörler için yakıt ve yaklaşık 165.000 doları bakım ve çeşitli giderler için. Sigorta ayda 140.000 dolar daha ekliyor ve bir sonraki kuru havuzlamanın maliyeti 5 milyon dolardan fazla olacak. Hepsi birlikte ele alındığında, federal hükümet yalnızca bu yıl gemiye yaklaşık 14 milyon dolar harcayabilir. 

Editör: Nermin İstikbal