Ambarlı Limanı’nın ambarları boşaldı

Çok değil 5 ay önce Marmara’nın dünyaya açılan en büyük kapısı Ambarlı Limanı’nda ihracatın kırdığı rekorların hareketliliği vardı. Bugün ise dış ticaretin içine girdiği durgunluk objektife yansıyor..

Altaş Ambarlı Liman Tesisleri’nin farklı tarihlerde objektiflere yansıyan görüntüsü, ekonomik krizin de göstergesi oldu. Temmuzda çekilen fotoğrafta limandaki ithalat-ihracat hareketliliği konteyner yoğunluğundan anlaşılırken, 11 Aralık’taki fotoğrafta limandaki mal azlığı krizin boyutunu kanıtlar nitelikte. Limanda terminalleri bulunan şirket yetkilileri, kriz nedeniyle yüzde 30’luk bir ithalat-ihracat kaybı olduğunu, bu kaybın aralık, ocak ve şubatta yüzde 45’e ulaşabileceğini söyledi.

Beş ayrı terminalin ortak kullandığı Ambarlı Limanı, Marmara Bölgesi’nin en büyük uluslararası giriş çıkış kapısı durumunda. Ne var ki işler ekonomik kriz nedeniyle kötüye gidiyor. Limanda terminali bulunan Mardaş Grup Genel Müdürü Galip Kendigelen durumu şöyle özetledi:

‘Hacim yüzde 30 azaldı’

“Bizde işler ithalat, ihracat ve transit hareketlerinden oluşuyor. Bizdekiler konteynerle taşınan mal hareketleri. Bunlar da tekstil ürünleri, bilgisayar, beyaz eşya dahil olmak kaydıyla demir çelik ürünleri, gıda ürünleri. Krizin doğal olarak etkisi var. Kendi limanımıza özgü söylersek, kriz etkileri nedeniyle konteyner hareketlerinde yaklaşık yüzde 30’luk azalma söz konusu oldu.

Bunun birkaç nedeni var. Ambarlı bölgesindeki konteyner hareketleri ithal konteynere dayalıydı. İthalatın da ağırlıklı olarak oluştuğu ülke Çin. Krizin etkisiyle YTL’nin dolara karşı değer kaybetmesi yüzünden ithalat rejimi ciddi bir oranda etkilendi. Onun dışında ticari hareketlerimiz de zayıfladı. Nisbi olarak da bayram etkisinden söz edilebilir. Geçmiş bayramlarla kıyaslandığında önemli ölçüde bir zafiyet var.”

‘Daralma bununla sınırlı kalmaz’

“Konteyner hareketlerindeki azalmanın yüzde 30’la sınırlı kalmayacağını düşünüyorum” diyen Mardaş Grup Genel Müdürü Galip Kendigelen şöyle devam etti:

“Aralık, ocak ve şubatta bu azalmanın daha da derinleşeceğini tahmin ediyorum. Yani genelde nisandan sonrası için iyimser yorumlar var. Başta ithalat olmak kaydıyla dış ticarette ciddi azalma var. Biz bu ay için yüzde 30’dan daha fazla bir düşüş bekliyoruz. Yüzde 40-45 civarında. Bunun da ocak ve şubatta aynı biçimde devam edeceği kanısındayım.”