İsveç kıyılarında Avrupa’nın en iyi şampanyası ve maden suyuyla dolup taşan 170 yıllık bir gemi batığı bulundu.

Baltictech dalış grubu tarafından Baltık Denizi’ndeki İsveç adası Öland’ın 37 kilometre güneyinde yaklaşık 100 şişe şampanya keşfedildi.

Baltictech ekibinin lideri ve dalgıç Tomasz Stachura yaptığı açıklamada, “Batığın tamamı ağzına kadar şampanya, maden suyu ve porselen kasalarıyla dolu” diyor.

Stachura, “Ben 40 yıldır dalış yapıyorum ve genellikle bir ya da iki şişe bulunur… ama bu kadar çok kargonun bulunduğu bir batık keşfetmek benim için bir ilk” diyor.

Şampanya şişeleri gündemi meşgul etse de, en büyük tarihi öneme sahip olan aslında maden suyu. 19. yüzyılda maden suyu tedavi edici faydalarından dolayı takdir edilmiş ve Avrupa’nın zengin ve ünlüleri için moda bir içecek haline gelmişti.

Champagne2

Bu maden suları mühürlü kil şişelerde saklanıyordu ve bu da kabın tarihi hakkında önemli bir ipucu sağlıyordu. Damganın şekli, şişelerin 1850 ile 1867 yılları arasında, Frankfurt’un kuzeyindeki Taunus dağlarından elde edilen doğal maden suyuyla ünlü Alman Selters şirketi tarafından üretildiğini gösteriyor.

“Alman firması Selters’e ait olduğu ortaya çıkan ve bugüne kadar üretilen kil bir şişenin üzerine damgalanmış marka adının fotoğraflarını çekmeyi başardık. Logo o dönemde tam da bu şekle sahipti” diye açıklıyor Baltictech’te sualtı kameramanı olarak çalışan Marek Cacaj.

180 yıllık gemi enkazından hazine çıktı 180 yıllık gemi enkazından hazine çıktı

Ayrıca, batıktaki porselen eşyalar halen var olan bir seramik fabrikası tarafından yapıldığından, ekip daha fazla bilgi edinmek için şirketle temasa geçti.

Dalgıçlar İsveç bölge yetkililerini gemi enkazı hakkında bilgilendirdi ve Södertörn Üniversitesi’ndeki deniz arkeologlarıyla birlikte bölgeye geri dönmek için bir proje üzerinde çalışıyorlar. Ancak, alkollü ganimetin geri kazanılmasının “idari kısıtlamalar nedeniyle” zaman alacağını belirtiyorlar.

Stachura, “Bunlar 170 yıldır orada yatıyordu, bu yüzden bir yıl daha orada yatmasına izin verin, böylece operasyona daha iyi hazırlanmak için zamanımız olacak” diyor.

Editör: Nermin İstikbal