Kocaeli'de deniz ulaşımında kış tarifesi başlıyor Kocaeli'de deniz ulaşımında kış tarifesi başlıyor

Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen Dünya Denizcilik Günü... Bu yıl ticaret gemilerinin güvenliği için dünyanın en önemli antlaşması olan ve kökeni Titanic'in batışına kadar uzanan Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi'nin (SOLAS) kabulünün 50. yıl dönümünü kutlayan denizciler, denizde güvenliğe odaklanıyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez Dünya Denizcilikgünü dolayısıyla yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2024, SOLAS anlaşmasının kabul edilmesinin 50. yıl dönümü. Bu sözleşmenin gemi inşası, ekipmanı ve işletimi için uluslararası güvenlik standartları belirlemede, deniz felaketlerini önlemede ve hayatları korumada oynadığı önemli rolden gurur duyabiliriz. Ancak rehavete kapılmamalıyız. Dünya Denizcilik Günü, nakliyedeki devam eden dönüşümle aynı hızda ilerlememizi sağlamak için kolektif çaba çağrısında bulunuyor.”  

Güvenlik sözleşmesi ilk olarak 1914'te Titanic felaketine yanıt olarak kabul edildi. Bugün yürürlükte olan sözleşme 1 Kasım 1974'te kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres mesajında. "Bugün, denizcilik sektörü daha fazla dijitalleşmeye, otomasyona ve karbonsuzlaştırmaya doğru ilerlerken derin bir dönüşüm geçiriyor. Yeni teknolojiler ve tasarımlar, iklim eylemine önemli katkılarda bulunma fırsatı sunuyor. Düzenleyicilerin, denizcilerin ve gemi operatörlerinin kararlılığına güveniyorum." ifadelerini kullandı.

SOLAS'ın son değişiklikleri arasında, 1 Ocak 2026'dan itibaren gemilerin denizde kaybolan tüm konteynerlerin  olarak bildirilmesi zorunluluğu yer alıyor.

Editör: Nermin İstikbal