Asia-Europe Foundation ve SEA Europe toplantıları, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) asil üyesi olduğu Asia-Europe Foundation (ASEF- Aktif Gemi İnşa Uzmanları Federasyonu) ve SEA Europe (Gemi İnşa ve Deniz Ekipmanları Birliği) bu yıl ilk kez önemli toplantılarını Türkiye’de düzenledi. GİSBİR’in ev sahipliği yaptığı toplantıların ilki olan ASEF Genel Kurulu, Asya ve Avrupa’dan gelen katılımcılarla 21-22 Ekim tarihlerinde yapıldı. SEA Europe Yönetim Kurulu ise 24 Ekim’de İstanbul’da toplandı.
Asya ve Avrupa ülkeleri arasında kültürel ve akademik iş birliğini teşvik eden ASEF, 51 Asya ve Avrupa ülkesini bir araya getirerek küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler arıyor. SEA Europe ise Avrupa'nın gemi inşa ve denizcilik ekipmanları sanayilerini temsil eden, küresel düzeyde sektörel iş birliğini destekleyen önemli bir kuruluş.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 22 Ekim’de gerçekleşen 15. ASEF Forumu’nun açılışında bir konuşma yaptı.
GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanından gelen denizcilik ve gemi inşa endüstrilerinin liderlerini ve uzmanlarını ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
ASEF’in gemi inşasında çeşitli konularda bilgi alışverişi ve iş birliği için önemli bir platform sağladığının altını çizdi ve şunları söyledi: “Sektör, daha katı düzenlemeler de dâhil olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıya olsa da, teknik sorunların ele alınmasında tüm gemi yapımcıları arasındaki güçlü iş birliğinin GİSBİR için daha iyi çözümler sağlayabileceğine inanıyorum. Bu forum, Asya ve Avrupa’dan meslektaşlarımız ve uzmanlarımızla bağlantı kurarak iş birliğini güçlendirmek için mükemmel bir fırsat sunuyor.”
Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven ise konuşmasında 18’inci yüzyılda Birleşik Krallık’ta doğan endüstri devriminin yarattığı avantajlara rağmen küresel ısınmaya da yol açtığını ve denizcilik endüstrisinin tüm bu gelişmelerden etkilendiğini; giderek artan yeşil gemi talebinden deneyimli ve başarılı Türk gemi inşa sektörünün ve gemi ve yat ihracatçılarının da yararlanacağını söyledi: Seven; “İnşa ettiğimiz her gemiyle öğrenmeye ve büyümeye devam ediyoruz; bunun en değerli yönü de bu bilgiyi gelecek nesillere aktarmak” dedi.
Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Durmuş Ünüvar ise Türk gemi inşa sektörünün başarılarını özetleyip Türkiye’nin öncü rolüne dikkat çekerek, “Türkiye, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını gözeten bir anlayışla 2050 yılı net sıfır emisyon hedefine doğru istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Gemi inşa sektöründeki gelişmelerin yanı sıra denizcilik sektörünün diğer bileşenlerindeki gelişmeler de önem arz ediyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından konferans bölümüne geçildi. Gün boyunca devam eden konferans dizisinde Türkiye’de ve dünyada gemi inşa sektöründeki gelişmeler, karbonsuzlaşma hedefi, gemi inşa sektöründeki yeni eğilimler değerlendirildi.