Çin 32.000 TEU'luk konteyner gemilerine hazırlanıyor Çin 32.000 TEU'luk konteyner gemilerine hazırlanıyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) merkezinde düzenlenen Deniz Çevre Koruma Komitesi (MEPC) toplantısı, uluslararası nakliyede enerji dönüşümünü sağlayabilecek orta vadeli politika önlemlerine ilişkin önerilerin sadece üç seçeneğe indirilmesiyle sonuçlandı. Gelecek yıl ise sera gazı (GHG) azaltma yolu seçilecek.

Londra'daki UCL Enerji Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, masadaki üç ana seçenek şunlar:

-Kendi başına bir esneklik mekanizması ve sera gazı üzerinde vergi

-Evrensel fiyat olmaması, sera gazı üzerinde vergi

-Evrensel fiyatla ilişkili bir indirim mekanizması ve esneklik mekanizmasıyla birleştirilmiş bir indirim mekanizması. 

Kaynaklar , üye devletlerin çoğunluğunun artık vergiden yana olduğunu, UCL Enerji Enstitüsü'nün de bu görüşe katıldığını belirtti. 

UCL'den Dr. Tristan Smith yaptığı açıklamada: "Adil ve eşitlikçi bir geçiş için destek için vergiye bakan üye devletler bu toplantıya dayanarak iyimser olmalı. Ayrıca sabırlı olmaları gerekecek - Nisan 2025'te MEPC 83'te onaylanmadan önce yapılması gereken çok iş var." dedi.

Temiz Nakliye Koalisyonu başkanı Delaine McCullough ise şunları söyledi: "Evrensel sera gazı emisyon vergisi etrafında bir araya gelen IMO üye devletlerinin sayısının hızla arttığına dair cesaret verici işaretler gördük, buna devletlerin birkaç seçeneği bir araya getirme çabaları da dahil, ancak zor seçimleri yapma konusunda rahatsız edici bir ilerleme eksikliği var. Hiçbir yerde bu, enerji verimliliği önlemini güçlendirme konusunda gördüğümüz aciliyet eksikliğinden daha sorunlu değildir. Açık olmak gerekirse: Sektörün verimliliğini derhal en üst düzeye çıkaramamak, 2030 yılına kadar emisyonları %30 oranında azaltma hedefini tamamen ulaşılamaz hale getirecektir."

Geçtiğimiz hafta MEPC'de görüşülen Karbon Yoğunluğu Göstergesi (CII) ve Enerji Verimliliği Mevcut Gemi Endeksi'nin (EEXI) eksiklikleri konusunda kapsamlı tartışmalar da yer aldı.

Geçtiğimiz hafta teyit edilen önemli ve mutabık kalınan dönüm noktaları arasında, MARPOL Ek VI'da, Kanada Arktik ve Norveç Denizi'nin azot oksitler, kükürt oksitler ve partikül maddeler için emisyon kontrol alanları (ECA'lar) olarak belirlenmesini öngören temel değişikliklerin kabul edilmesine yönelik anlaşma da yer aldı.

Editör: Nermin İstikbal