Türkiye’den IMO’ya Resmi Öneri: STCW Konvansiyonunda Gemi Tonaj ve Güç Limitleri Yeniden Düzenlensin

Türkiye, uluslararası denizcilik sektöründeki teknolojik gelişmeler ve artan gemi boyutları ile ana makine kapasitelerine dikkat çekerek, 1978 STCW Konvansiyonu’nda yer alan zabitan yeterliliklerinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Gemi kaptanları, zabitler, baş mühendisler ve mühendis zabitler için mevcut tonaj (500 GRT ve 3000 GRT) ve ana makine güç (750 kW ve 3000 kW) limitlerinin, günümüz denizcilik standartlarına uygun olmadığını belirten Türkiye, bu konuda IMO’ya resmi bir öneride bulundu.

Son Güncelleme 30 Yıl Öncesine Dayanıyor

Öneride, mevcut sınırlamaların 1995 yılında yapılan değişikliklerle belirlendiği ve o tarihten bu yana uluslararası ticaretteki ve gemi tasarımlarındaki büyümenin bu limitleri geçersiz kıldığı ifade edildi. Türkiye’nin önerisi, uluslararası denizcilik ticaretinin son 40 yılda üç katına çıkması ve buna paralel olarak gemi tonajları ve makine güçlerinin önemli ölçüde artmasıyla temellendiriliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre, 1980 yılında 3,7 milyar ton olan taşınan yük miktarı, 2019 yılında 11 milyar tona ulaşmış durumda. Ayrıca IMO’nun dördüncü sera gazı çalışması, bu ticaretin 2050 yılına kadar %40 ila %115 arasında artabileceğini öngörüyor.

STCW Limitleri Günümüzle Uyumsuz

Türkiye, mevcut tonaj ve güç sınırlarının çağın ihtiyaçlarına yanıt vermediğini belirterek, günümüzdeki denizcilik endüstrisinin gelişmiş standartlarına uyum sağlanması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, yeni tonaj ve güç limitlerinin, hem gemi kaptanları ve güverte zabitleri hem de baş mühendisler ve mühendis zabitler için yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Denizcilik Sektörüne Katkı Sağlayacak

Öneride, STCW Konvansiyonu’nun kapsamlı bir gözden geçirilmesi sürecine bu konunun dahil edilmesinin denizcilik sektörü için faydalı olacağı belirtildi. Türkiye, artan gemi boyutları ve makinelerinin kapasitelerinin dikkate alınarak, denizcilerin eğitim ve sertifikasyon standartlarının çağdaş şartlara uygun şekilde revize edilmesini önerdi.

Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC) Değişiklikleri: Denizciler İçin Daha İyi Şartlar Yolda Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC) Değişiklikleri: Denizciler İçin Daha İyi Şartlar Yolda

Bu öneri, denizcilik sektöründe beklenen büyüme ve gelişmelere ışık tutarken, uluslararası denizcilik camiasında konunun geniş bir tartışma ortamı bulması bekleniyor. IMO, bu öneriyi değerlendirerek sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenleme sürecini başlatabilir.

Editör: Fulya Tekin