Şehit Hatları 3 adet deniz dolmuşunu suya indirdi. Yeni deniz dolmuşları gelecek hafta başında hizmete sunulacak.

İstanbul'a 3 Deniz Dolmuşu

Yaşlanan filo yeni norm haline geldikçe endişeler artıyor Yaşlanan filo yeni norm haline geldikçe endişeler artıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları, Deniz Taksilerin ardından yeni projesini hayata geçirdi. 3 adet deniz dolmuşunun üretimini tamamlayan Şehir Hatları, tarihi Haliç Tersanesi’nde düzenlenen törenle araçları suya indirdi.

İstanbul'a 3 Deniz Dolmuşu

'ALTINI ÜSTÜNE GETİRMEK ANLAMINA GELMİYOR'

Düzenlenen törende “İstanbul’un taşı toprağı altın” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Şu toprağı altın deyince, toprağını taşını altını üstüne getirmek anlamına gelmiyor elbette. Altını üstüne getirip alt üst olmuş bir İstanbul asla değil. Taşı toprağı altın deyince toprağını da makul işlemek, İstanbul'un her noktasına göz bebeğiniz gibi bakmak ve İstanbul'un her değerini, her özel anını, mekanını kıymetiyle birlikte buluşturabilmek çok büyük bir hassasiyet” ifadelerini kullandı.

İstanbul'a 3 Deniz Dolmuşu

'600 YILA YAKIN YAŞI OLAN BU TERSANE KAPANACAKTI'

Tarihi Haliç Tersanesi’ni devraldıkları ilk günden itibaren özel adımlarla ele aldıklarını belirten İmamoğlu, “Haliç Tersanesi, bir vakıfla yapılan sözleşmeyle bir bilim müzesi veya ona dönük bir eğitim alanı diye tariflenmişti ve tasarlanmıştı. 600 yıla yakın yaşı olan bu tersane kapanacaktı. Burada üretim olmayacaktı ve başka türlü bir yoruma yelken açacaktı. O yorumun içeriğine girmeyeceğim. Şimdi bazen bu tür alanlarda alacağınız karar, atacağınız adım tarihin yüzyıllar boyu biriktirdiklerini çöpe atmak gibi bir duruma sebep olabilirdi. O bakımdan çok özenli davrandık. Çok özel bir çalışma yürüttük. Buranın dünyada sadece İstanbul'da var olan böyle bir nimetin yaşaması ve yaşatılmasının çok önemli bir konu olduğunu ve bu yaşarken, yaşatılırken şunu da bu sahanın aynı zamanda rehabilitasyonunun aynı zamanda halkla bütünleşmesinin, aynı zamanda İstanbul'a yine çok özel mesajlar vermeyi içeren bir kapsayıcılıkla neler yapabiliriz diye ele aldık” ifadelerini kullandı.

'KIYMETİ ZAMAN GEÇTİKÇE ANLAŞILACAK'

Tarihi tersanenin yeniden fonksiyon kazanarak üretken hale geldiğine dikkat çeken İmamoğlu, “İçinde kültür, sanat, eğitim, buluşmalar yapılıyor. 600 yıllık tersanenin imalatı devam ediyor ve bu imalatı insanlarımız seyrediyor, izliyor. Göreceksiniz burası sadece İstanbulluların değil, bütün dünyanın bu yönüyle ilgisini çekecek muhteşem bir sahaya dönüşüyor olacak. Burada denize, tersaneye, denizciye buradaki ustaya, çırağa gösterdiğimiz alakanın ne kadar değerli olduğunu; sadece buraya emek vermiş ustasının, çırağının gözünün içine baktığında bile hissedebiliyorum. Ama esas kıymeti zaman geçtikçe anlaşılacak” dedi.

Yeni Proje 2024 07 09T133019 HqyaWhatsapp Image 2024 07 09 At 14.37.04Whatsapp Image 2024 07 09 At 14.36.46 2

Editör: Nermin İstikbal