ITF, Kızıldeniz bölgesindeki gemilere saldıran Husilerin son dönemdeki yükselişi karşısında, "gemilerinde denizciler için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumlu olan bayrak devletlerinin, şirketlere gemilerinin yönünü değiştirmeleri yönünde talimat vermesi gerektiğini" söylüyor.

Sendikalar, yaptıkları açıklamada, Kızıldeniz'deki denizcilerin güvenliğini sağlamak için derhal harekete geçilmesini talep ediyorlar. Bugüne kadar atılan adımların eksik olduğunu ve denizcilerin gereksiz ölümlerini önlenebileceğini ileri sürüyorlar.

ITF, saldırıların 2023 sonlarında başlamasından bu yana dört denizcinin hayatını kaybettiğini hatırlatıyor. True Confidence'ın saldırıya uğradığı ve gemide yangınların başladığı Mart ayında üç denizci öldürüldü. Kalan mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Bu ay, Husiler Tutor'a saldırdı ve mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kalmadan önce bir denizci kaybedildi. Geçen hafta sonu, mürettebatın saldırıya uğradıktan sonra gemilerini terk etmek zorunda kaldığı dördüncü gemiyi işaret eden başka bir yük gemisinin de terk edildiğine dair raporlar vardı. Saldırılar nedeniyle iki geminin battığı biliniyor.

Resmi kayıtlarda, dökme yük gemisi Verbena'daki bir mürettebat üyesinin ağırşekilde yaralandığı ve askeri güçler tarafından hava yoluyla tıbbi müdahaleye ve hayat kurtarma operasyonuna ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Resmi bir rakam yok, ancak Husilerin şu anda 150'den fazla gemiyi hedef aldığını iddia ettiği saldırılarda mürettebatta daha az yaralanma olduğuna dair raporlar var.

Gemi insanı olabilme şartlarına ilişkin yönetmelik hazır Gemi insanı olabilme şartlarına ilişkin yönetmelik hazır

ITF aynı zamanda Denizciler Günü'nde, mürettebatın Kasım 2023'ten bu yana Yemen'de alıkonulan araba taşıyıcısı Galaxy Leader'dan sağ salim geri dönmesi çağrısında da bulunuyor.

Büyük bir mürettebat kaynağı olan Filipinler, yılın başında vatandaşlarının Kızıldeniz bölgesinde seyreden kruvaziyer veya yolcu gemilerinde çalışamayacağına karar vermişti. Yetkililer, bunun gemilerdeki mürettebat sayısından kaynaklandığını ve Husilerin son dönemdeki geriliminin ardından vatandaşları için de benzer kısıtlamalar araştırdıklarını söyledi.

Editör: Nermin İstikbal