Karadeniz, Rus askeri güçlerinin bölgeye akın etmesi ve Ukrayna'nın ihracatını hedef almasıyla ticari gemiler için ciddi bir tehlike bölgesine mi dönüşüyor?

Son birkaç gündür Ukrayna, limandaki iki dökme yük gemisine zarar veren, bir liman işçisinin ölümüne ve beş mürettebat üyesinin yaralanmasına neden olan yoğun Rus saldırısına maruz kaldı. Ukraynalı yetkililer, bunun ihracat ve gıda güvenliğine zarar vermek için nakliye ve ihracat altyapısına odaklanan yeni bir saldırı yolu olduğunu iddia ediyor. 

Yıl boyunca hiçbir ticari gemiye saldırı yapılmazken, önceki gün gerçekleşen saldırı, bir aydan kısa bir süre içinde Karadeniz'de Rus kuvvetleri tarafından vurulan dördüncü ticari gemi oldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, X.'te "Rus balistik saldırıları sadece iki gün içinde Odesa'da iki sivil kargo gemisine zarar verdi..." dedi.

Kiev'deki altyapı bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya önceki gün Ukrayna tahılı yüklü bir gemiyi balistik füzeyle hedef aldı. Saldırıda bir kişi öldü, beş kişi yaralandı.

Palau bayrağı altında seyreden Optima , yükleme için yanaştıktan kısa bir süre sonra Odesa bölgesel limanında hasar gördü.

Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi'nin Temmuz 2023'te dağılmasından bu yana Ukrayna, gemilerin Odesa, Chornomorsk ve Yuzhny limanlarından ayrılıp Tuna Nehri üzerinden veya Bulgaristan ve Romanya kıyılarını takip ederek uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlayan bir ihracat koridoru oluşturmayı başarmıştı.

Black Sea Map 1024X818

Denizli mastit hastalığıyla mücadele ediyor... İlk doz aşılar yapıldı Denizli mastit hastalığıyla mücadele ediyor... İlk doz aşılar yapıldı

Editör: Nermin İstikbal