Liman Devleti Kontrolüne ilişkin Paris Mutabakat Zaptı'nın yıllık raporuna göre, Avrupalı ​​deniz müfettişleri, ziyaret edilen gemilerde, COVID-19 salgını öncesine kıyasla daha yüksek oranda gözaltına alınmaya neden olacak eksiklikler bulmaya devam ediyor.

2023'te grubun üye devletlerindeki ortalama gözaltı oranı yüzde 3,8'e ulaştı; bu COVID-19'dan önceki yıl olan 2019'daki yüzde 2,9 oranından çok daha yüksek.

Paris MoU'nun en bilinen ürünü olan dünya bayrak devletlerinin değerlendirilmesi ve sıralaması geçen yıla benzer; en büyük açık kayıtlar "beyaz" ve "gri" listelerin ortasında yer alıyor. Danimarka, yüzde birin biraz altındaki gözaltı oranıyla grubun başında yer alırken, Kamerun yüzde 28 ile son sırada yer alıyor ve Tanzanya ile "çok yüksek riskli" olarak en alt sırayı paylaşıyor. 

Rus "gölge filosu" tarafından keşfedilen ve büyük ilgi gören bir tescil olan Gabon'un yeni ortaya çıkan bayrağı, bu yıl Avrupa'da sıralamaya giremeyecek kadar az denetimden geçti. Moğolistan, Nijerya, Tuvalu ve Ekvator Ginesi gibi yaklaşık otuz bayrak da aynı kategoriye giriyor.  

Paris Mutabakat Zaptı 2023 için önemli bir değişikliğe dikkat çekti: Karadağ'ın denizcilik otoritesi sonunda PSC konsorsiyumuna katıldı ve standart altı gemi taşımacılığının Avrupa sularına girmesine yönelik potansiyel bir boşluğu kapattı. "Avrupa anakarasına gidecek kargo taşıyan gemilerin artık bu kargoyu Paris MoU kapsamına giren bir limana boşaltmaktan başka seçeneği yok. Bu, bu gemilerin Paris MoU'nun risk bazlı denetim metodolojisine tabi olduğu anlamına geliyor." organizasyon dedi. 

Editör: Nermin İstikbal