Pazartesi günü, bir başka Rus füze saldırısı Karadeniz limanı Odesa'yı vurdu limanda bulunan bir gemi saldırıda hasar gördü.

Saldırı ile, son birkaç haftada hasar gören yabancı gemilerin sayısı toplam dört gemiye çıktı.

Korsanlık 30 Yılın En Düşük Seviyesinde Korsanlık 30 Yılın En Düşük Seviyesinde

Odesa Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Oleh Kiper. "Kurbanlar hastanede ve ikisi ciddi durumda. Ruslar Odesa'ya balistik füzeyle saldırdı. Bir kişi öldü ve sekiz kişi yaralandı," dedi.

Son saldırıda iki sivil gemi hasar gördü - Belize bayraklı NS Moon ve Palau bayraklı Optima . Geçtiğimiz hafta Optima , önceki bir Rus balistik füze saldırısında hasar görmüştü.

Kiper, tahıl depolama tesisi de dahil olmak üzere liman altyapısında da hasar olduğunu bildirdi. Olay yerinden alınan görüntüler ve videolar, patlayan pencereler de dahil olmak üzere liman idari binasında ek hasar olduğunu gösteriyor.

Sigortacılar, Ukrayna'nın tahıl ticaretine yönelik yeni ve yoğunlaştırılmış Rus saldırıları dalgasının savaş riski oranlarını tekrar artırması olasılığı konusunda uyardı. Oranlarda aşırı bir artış, Ukrayna'nın deniz yoluyla gıda ihracatını ekonomik olmaktan çıkarabilir ve Rus saldırılarından kaynaklanan iş kesintisi ve denizci güvenliği riski de gemi operatörlerini rotaya hizmet vermekten caydırabilir. 

Kiper, daha önce yakınlarda çok sayıda liman kompleksini barındıran Odessa liman bölgesinin Rus balistik füze saldırılarına karşı başarılı bir şekilde savunulamayacak kadar büyük olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Editör: Nermin İstikbal